{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
"Globalni problemi zahtjevaju globalnu pažnju"

S
28.5.2011. u 13:38
0
8
"Globalni problemi zahtjevaju globalnu pažnju"
0
"Globalni problemi zahtjevaju globalnu pažnju"
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je na 16. ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih u Indoneziji da u današnjem vremenu opšte međupovezanosti i međuzavisnosti svaki lokalni problem postaje neminovno i globalni, te poručio da globalni problemi zahtjevaju globalnu pažnju i rješenja.
On je podsjetio da je BiH, kao jedna od federalnih republika bivše Jugoslavije, suosnivač Pokreta nesvrstanih, te istakao da je filozofija Pokreta oduvijek bila očuvanje jedinstva čovječanstva kroz očuvanje različitih kultura i civilizacija, te razvijanje razumijevanja.

Na marginama konferencije Alkalaj se sastao sa delegacijama Čilea, Australije, Sirije, Alžira, Afganistana, Palestine, Maroka i Sudana, sa kojima je razgovarao o dešavanjima na Bliskom istoku, posljedicama finansijske krize, kao i o unapređenju bilateralnih odnosa sa svakom pojedinačnom zemljom, prvenstveno na polju privredne saradnje.


On se sastao i sa domaćinom konferencije, ministrom inostranih poslova Indonezije Martyjem Natalegavom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje BiH i Indonezije, posebno na planu investicija, povećanja trgovinske razmjene i drugih oblika ekonomske saradnje dvije zemlje.

Dogovoreno je održavanje prezentacija privrednih mogućnosti BiH u narednom periodu, a Alkalaj je pozvao Natalegava da posjeti BiH.

Tema ovogodišnje konferencije, koja je održana od 25. do 27. maja u Indoneziji, bilo je obilježavanje 50. godišnjice Pokreta nesvrstanih i definisanje zajedničke vizije i uloge Pokreta u narednih 50 godina. U radu su učestvovale delegacije 93 zemlje članice Pokreta nesvrstanih, 13 zemalja sa statusom posmatrača i brojni gosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: