{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gligorov, Kučan i Rehn govorili studentima univerziteta "Philip Noel-Baker"

F
21.9.2007. u 15:25
0
0
Gligorov, Kučan i Rehn govorili studentima univerziteta "Philip Noel-Baker"
0
Gligorov, Kučan i Rehn govorili studentima univerziteta "Philip Noel-Baker"
Internacionalni univerzitet "Philip Noel-Baker" u Sarajevu ugostio je danas na svečanoj akademiji dobitnike priznanja "Državnik – humanista 21. stoljeća" koja im je za ukupni doprinos izgradnji mira i razvoju demokratije sinoć uručila Internacionalna liga humanista – bivše predsjednike Makedonije Kiru Gligorova te Slovenije Milana Kučana.
U pratnji laureata bila je i bivša izaslanica generalnog sekretara UN-a za BiH dr. Elisabeth Rehn.

Internacionalni univerzitet "Philip Noel-Baker" je prije godinu pokrenula upravo Internacionalna liga humanista (ILH). O njegovom dosadašnjem radu te budućim ciljevima goste je upoznao akademik Nikola Kovač.

Kako je rekao na Univerzitetu se izučavaju discipline diplomatije, menadžmenta, informatike i turizma, sve na osnovama Bolonjskog procesa. Svaka od njih bazirana je na osnovnim naučnim, etičkim i političkim vrijednostima te zbližavanju naroda, sa kulturom solidarnosti, mira i dijaloga.

O svom političkom angažmanu studentima je govorila Elizabeth Rehn. Najvažnija činjenica koju je naučila djelujući u politici, kako je rekla, bila je koliko se nijedna borba ne može porediti sa onom koja se vodi za mir.

Govoreći o ratom zahvaćenoj BiH, Rehn je direktan kontakt s ljudima koji su najviše propatili tokom rata u našoj zemlji ocijenila mnogo značajnijim od lijepih riječi, govora i sporazuma.

"Mi prvenstveno u životu moramo biti ljudska bića i to je prvo što morate naučiti na ovom Univerzitetu", poručila je studentima.

Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan smatra kako svaka prava politika teži da ima kredibilitet, koji joj mogu dati samo građani zemlje. Politika ne može obezbijediti kvalitetan život ako ljude zatvara u geta. Ona mora otvarati prostor uslovima globaliziranog svijeta, pustiti da se ljudi slobodno kreću, susreću te budu nosioci slobodne komunikacije. To je ujedno i osnova Bolonje.

"Zadatak političara je da zalaganjem za takav sistem obrazovanja i dijalog obezbijede bolji život građanima. Bosna je danas primjer mogućnosti takvog dijaloga. Vi ćete biti nosioci novih, mladih ideja", kazao je Kučan prvoj generaciji studenata.

Bivši makedonski predsjednik Kiro Gligorov, u iznimnom emotivnom naboju, prisjetio se vlastitog školovanja, početaka političke karijere, velike uloge Josipa Broza Tita za makedonski narod, ali i krvavog raspada bivše Jugoslavije.

Predstavnici Univerziteta laureatima su po okončanju akademije uručili prigodne poklone, a oni obećali svesrdnu pomoć razvoju ove institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: