BiH
115

"Gledate nas, a da li nas vidite?" pitaju slijepi

Klix.ba
Šetnjom pod nazivom "Gledate nas, a da li nas vidite?" oko sedamdeset članova Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo, Saveza slijepih KS i učenika Zavoda sa slijepe i slabovidne Nedžarići ukazali su na svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju. Šetnja je upriličena uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, a u povodu obilježavanja Dana Općine.

Učesnicima ovog događaja pridružilo se i oko 120 učenika sedmih razreda osnovnih škola Starog Grada predvođeni razrednicima i direktorima škola. Kolona je krenula ispred Spomenika poginuloj djeci Sarajeva gdje su Mirsad Hafizović, šef odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad, Senija Okić, predsjednica Saveza slijepih i slabovidnih KS i Kenan Kudus predsjednik Sportskog društva slijepih i slabovidnih KS položili vijenac.

Potom su se zaputili ulicom Titova prema Vječnoj vatri, ulicom Ferhadija, pored Ekonomskog fakulteta do platoa ispred zgrade Općine. Za učesnike je potom organizovana zakuska i osvježenje u holu Velike sale Općine gdje ih je pozdravio i dočekao načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Problem "bijelog štapa" je evidentan, a pitanje je koliko smo svjesni poteškoća sa kojima se slijepi i slabovidni svakodnevno suočavaju, koliko se odgovorno odnosimo prema tim problemima... Konačno, pitanje je ko od nas ne vidi? Pridružimo se da bi progledali! Ovo su poruke koje su organizatori željeli poslati današnjom šetnjom pod nazivom “Gledate nas, a da li nas vidite?”.

Učesnicima šetnje su se pridružili i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Općine Stari Grad, te brojni građani, saopćeno je iz ove općine.