Potvrđeno za Klix.ba
43

Glavni tužilac u Tuzli Tomislav Ljubić podnio ostavku, razmatrat će je VSTV BiH

A. K.
Tomislav Ljubić (Foto: A. K./Klix.ba)
Tomislav Ljubić (Foto: A. K./Klix.ba)
Glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić podnio je zahtjev za povlačenje sa te funkcije, zvanično je potvrđeno za Klix.ba iz te pravosudne institucije.

Za Klix.ba iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona je zvanično potvrđeno da je Ljubić podnio zahtjev za prestanak mandata prije njegovog zvaničnog isteka, što će razmatrati Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Odluku o prestanku mandata glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i imenovanju vršioca dužnosti te funkcije, VSTV BiH bi trebao donijeti u nastavku sjednice koja je zakazana za 18. januar ove godine, što je i navedeno u dnevnom redu pod tačkom 18.

Ljubić se trenutno nalazi bolovanju, a ranije je u nekoliko navrata bio predmetom medijskog interesovanja.

Između ostalog, njemu je 2020. godine Disciplinska komisija VSTV-a BiH izrekla javnu opomenu jer je iznajmljivao poslovne prostore advokatima koji su branili optužene u krivičnim postupcima ovog tužilaštva i time, kako je navedeno naštetio ugledu tužilačke funkcije.

Ljubiću je javna opomena izrečena nakon prijave koju je Uredu disciplinskog tužioca uputio Transparency international u BiH, a podaci pokazuju da je u najmanje 13 postupaka ovo tužilaštvo zaključilo sporazume o priznanju krivice sa optuženim osobama koje su zastupali sporni advokati.

Također, koncem prošle godine, tačnije u novembru, Disciplinska komisija VSTV-a BiH Ljubiću je izrekla mjeru smanjenja plate u iznosu od deset posto u trajanju od pet mjeseci zbog neopravdanog kašnjenja u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca.

Naime, Kancelarija disciplinskog tužioca VSTV-a BiH je 3. marta prošle godine podnijela disciplinsku tužbu protiv Ljubića. Na teret mu je stavljeno da je u pet predmeta kasnio u donošenju odluka o pritužbama na naredbe o nesprovođenju istrage, čime je počinio disciplinski prekršaj "neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca".

Nakon provedenog postupka, prvostepena disciplinska komisija za tužioce ga je proglasila odgovornim te mu je izrečena disciplinska mjera smanjenja plate za iznos od deset posto na period od pet mjeseci.

Protiv odluke prvostepene disciplinske komisije Ljubić je izjavio žalbu, koju je drugostepena disciplinska komisija odbila kao neosnovanu i potvrdila odluku prvostepene disciplinske komisije.