Odluka VSTV-a
2

Glavni tužilac Tužilaštva BiH i njegov zamjenik birat će se uporedo u ponovljenom konkursu

Klix.ba
Milan Tegeltija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Tegeltija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nastavak sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH održan je danas u Sarajevu, kada je većinom glasova potvrđeno da će biti ponovljen konkurs za izbor zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Konkurs za poziciju zamjenika glavnog tužioca BiH bit će ponovljen, odlučilo je Podvijeće VSTV-a, a drugog dana sjednice potvrdilo 12 od 14 članova VSTV-a koji su za tu odluku glasali.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kazao je da smatra kako konkurs treba ponoviti i zbog promjena kroz koje prolazi Tužilaštvo BiH.

"Najbolje rješenje je da ponovimo ovaj konkurs i da riješimo izbor i imenovanje i glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH", kazao je Tegeltija, dodavši da to smatra, uz ostalo, i zbog jučerašnje odluke o odbijanju žalbi sada već bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića.

Dodao je da, s obzirom na to da svi prijavljeni na ovaj konkurs dolaze iz Tužilaštva BiH, treba dati šansu da se prijavi neko sa strane.

"Na ovaj način ne prejudiciramo izbor zamjenika glavnog tužioca, jer i svi trenutno prijavljeni se mogu ponovo prijaviti, a svi su dobri kandidati", naglasio je Tegeltija.

On je naveo da će konkursi za pozicije glavnog tužioca i njegovog zamjenika ići uporedo.