BiH
0

Glavni pretres u predmetu Vinko Savić 29.maja

FENA
Glavni pretres u predmetu Vinko Savić pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u Sarajevu počet će 29. maja, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud BiH je 26. februara 2007. potvrdio optužnicu protiv Vinka Savića, koja ga tereti za krivično djelo pranje novca.

U optužnici se navodi da je Savić 2. septembra 2005. osnovao preduzeće “Vikprodukt” d.o.o. Trn Laktaši da bi vršio isključivo transfer novca bez stvarnog prometa robe, prikazujući fiktivan poslovni odnos. Navodno je fiktivni poslovni odnos prikazivao tako što je od raznih pravnih subjekata primao gotov novac i prebacivao ga na njihove račune, uz izdavanje fiktivnih narudžbenica s izjavom o oslobađanju plaćanja poreza na promet. Na taj način optuženi je od njemu poznatih osoba primio novac nezakonitog porijekla u iznosu 738.891,38 KM.

Nadalje, optužnica navodi da je Savić istovremeno vršio transfer novca prebacujući ga kao avans za fiktivnu kupovinu robe na račune drugih pravnih subjekata od 22. septembra do 5. decembra 2005. izdao 69 platnih naloga u iznosu 708.796,03 KM, čime je ugrozio zajednički ekonomski prostor BiH.