BiH
0

Glavni pretres protiv Željka Leleka bit će otvoren 2. marta

FENA
Glavni pretres protiv Željka Leleka, optuženog za zločin protiv čovječnosti bit će otvoren 2. marta kada će strane u postupku pristupiti čitanju optužnice, odnosno uvodnim riječima, a na ročištu zakazanom za 5. mart trebao bi biti otvoren dokazni postupak, odnosno početi saslušanje prvih svjedoka optužbe.

Odlučeno je to na statusnoj konferenciji održanoj u petak u Sudu Bosne i Hercegovine.

Prema planu koji je predočio tužitelj Ibro Bulić optužbi će trebati 10 dana (ročišta) za saslušanje svjedoka, s tim da će na svako ročište biti pozvana po tri svjedoka.

Branitelj optuženog, advokat po službenoj dužnosti (ex officio) Fahrija Karkin saglasio se s predloženom dinamikom suđenja, ali je istaknuo teškoće u pogledu kontakta sa osobama koje bi trebao saslušati u svojstvu svjedoka, a radi se o licima procesuiranim pred Tribunalom u Den Haagu (ICTY).

U tom kontekstu, Karkin je izrazio bojazan da neće biti u poziciji da u punom kapacitetu odgovori obavezama koje podrazumjeva odbrana optuženog.

Karkin je detaljno informirao Sudsko vijeće u vezi s koracima koje je dosad poduzeo u pogledu ostvarivanja kontakta s haškim optuženicima, potencijalnim svjedocima u predmetu "Željko Lelek".

Željko Lelek je do hapšenja 4. maja 2006.bio policajac u Višegradu.

Prema navodima optužnice, Lelek je u svojstvu policajca ubijao, mučio i silovao u vrijeme širokog i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih srpskih formacija usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva u aprilu, maju i junu 1992. godine na području općine Višegrad.

Kako se dalje navodi, Lelek je, s još dvjema osobama, početkom juna 1992. dovezao na Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu dvije Bošnjakinje, od kojih je jedna nosila šestomjesečnu bebu, a koje je zajedno s bebom na najgnusniji način pogubio.

U istom periodu, prema navodima optužnice, optuženi je zajedno s Milanom Lukićem silovao žensku osobu, vrijeđajući je na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Optužnica dalje navodi da su ovu osobu tokom sljedećih deset dana, tokom njenog zatočeništva, optuženi i druge osobe svakodnevno silovali te fizički i psihički zlostavljali.

U vrijeme rata Lelek je, prema navodima optužnice, djelovao s Milanom Lukićem, optuženim od ICTY-a, te Mitrom Vasiljevićem, koji je zbog zločina u Višegradu osuđen na 15 godina.