{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavni pretres protiv trojice pripadnika 5. korpusa

F
19.8.2009. u 06:57
0
3
Glavni pretres protiv trojice pripadnika 5. korpusa
0
Glavni pretres protiv trojice pripadnika 5. korpusa
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu u predmetu Mehura Selimović i drugi zakazan je za danas.
Optužnica tereti Mehuru Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića za ratni zločin protiv stanovništva i ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da su Mehura Selimović, u svojstvu referenta za vojno-policijske poslove i referenta za kontraobavještajne poslove 5. korpusa Armije Republike BiH (ARBiH), Adil Ružnić, u svojstvu oficira sigurnosti, tj. pomoćnika komandanta za poslove sigurnosti Štaba 5. korpusa ARBiH i Emir Mustafić, pripadnik 5. korpusa ARBiH, pomagali i podstrekivali na zatvaranje ratnih zarobljenika i civila.

Zarobljenici su zatvarani u logorima na lokacijama kasarne “Adil Bešić” u Bihaću, zatočeničkog centra u Fabrici plastike u Petrovcu, civilnog zatvora “Luke” u Bihaću i u drugim objektima.

Zatvorenici su, prema navodima iz optužnice, držani u izuzetno lošim uvjetima te su prisiljavani na obavljanje prinudnih radova koji su se sastojali od teških fizičkih poslova.

Dalje se u optužnici navodi da su zatvorenici također bili izloženi ispitivanjima i fizičkim maltretiranjima koja su vršili stražari logora te drugi vojnici koji su nesmetano ulazili u prostorije te sami optuženi koji su ispitivali ratne zarobljenike, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: