{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavni pretres protiv trojice pripadnika 5. korpusa

F
19.8.2009. u 06:57
0
3
Glavni pretres protiv trojice pripadnika 5. korpusa
0
Glavni pretres protiv trojice pripadnika 5. korpusa
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu u predmetu Mehura Selimović i drugi zakazan je za danas.
Optužnica tereti Mehuru Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića za ratni zločin protiv stanovništva i ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da su Mehura Selimović, u svojstvu referenta za vojno-policijske poslove i referenta za kontraobavještajne poslove 5. korpusa Armije Republike BiH (ARBiH), Adil Ružnić, u svojstvu oficira sigurnosti, tj. pomoćnika komandanta za poslove sigurnosti Štaba 5. korpusa ARBiH i Emir Mustafić, pripadnik 5. korpusa ARBiH, pomagali i podstrekivali na zatvaranje ratnih zarobljenika i civila.

Zarobljenici su zatvarani u logorima na lokacijama kasarne “Adil Bešić” u Bihaću, zatočeničkog centra u Fabrici plastike u Petrovcu, civilnog zatvora “Luke” u Bihaću i u drugim objektima.

Zatvorenici su, prema navodima iz optužnice, držani u izuzetno lošim uvjetima te su prisiljavani na obavljanje prinudnih radova koji su se sastojali od teških fizičkih poslova.

Dalje se u optužnici navodi da su zatvorenici također bili izloženi ispitivanjima i fizičkim maltretiranjima koja su vršili stražari logora te drugi vojnici koji su nesmetano ulazili u prostorije te sami optuženi koji su ispitivali ratne zarobljenike, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: