BiH
0

Glavni pretres protiv Šefika Alića počet će 11. maja

FENA
Glavni pretres u predmetu protiv Šefika Alića, kojeg optužnica tereti za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, počet će 11. maja, odlučeno je danas na statusnoj konferenciji u ovom predmetu.

Prema navodima optužnice, Šefik Alić (1968.), bivši pripadnik 505. bužimske brigade je u svojstvu pomoćnika komandanta bataljona „Hamza“ za sigurnost, koji je djelovao u sklopu 5. korpusa Armije RBiH, za vrijeme oružanog sukoba na teritoriji BiH i Republike Hrvatske postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Navodno je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika, podstrekavao na ubistva i propuštao poduzimati mjere na kažnjavanju počinitelja.

Detaljnije, u optužnici se navodi da je Alić 5. augusta 1995., s ostalim pripadnicima bataljona "Hamza", sudjelovao u vojnoj operaciji "Oluja" tokom koje su zarobljena četiri pripadnika Vojske srpske krajine na teritoriji Republike Hrvatske. Navodno je preuzeo nadzor nad zarobljenicima, sudjelovao u njihovom fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a likvidirali su ih vojnici nad kojima je on imao efektivnu kontrolu. Navedeno je i to da je nakon ubistva zarobljenika propustio o tome izvijestiti svoje nadređene ili poduzeti bilo kakvu radnju kako bi se počinitelji sankcionirali.

Tužiteljstvo će 11. maja pročitati optužnicu i dati uvodne riječi. U toku glavnog pretresa bit će saslušana 33 svjedoka tužiteljstva, od kojih je 20 „ključnih“. Saslušanje prvog svjedoka je 18. maja.

Odbrana se obratila Sudu molbom da se Šefik Alić premjesti u pritvorsku jedinicu Suda BiH „jer trenutno leži s narkomanima u zatvoru u Sarajevu“.