|

Glavni odbori SDP-a i SDA danas o koalicijama i formiranju vlasti

Glavni odbori SDP-a i SDA danas o koalicijama i formiranju vlasti
145
Piše: Er. M.
9.2.2019. u 07:07
141
komentara
145

dijeljenja
Glavni odbori SDP-a i SDA danas o koalicijama i formiranju vlasti Foto: H. M./Klix.ba
Za danas su zakazane sjednice glavnih odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) na kojima će biti govora o formiranju vlasti u našoj zemlji.
Sjednica Glavnog odbora SDP-a BiH počet će u 10 sati, a kako je ranije najavljeno, ovaj stranački organ definitivno će se izjasniti o tome da li će se SDP upustiti u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Još ranije se pokazalo kako visoki funkcioneri u SDP-u nemaju jedinstven stav kada je riječ o odluci da li će ova stranka ostati vlast ili opozicija u naredne četiri godine. Struju koja se zalaže za ulazak u pregovore sa SDA predvodi tuzlanski ogranak SDP-a koji je na prošlogodišnjim izborima ostvario odlične rezultate.

Na drugoj strani, sarajevski ogranak SDP-a zajedno s Našom strankom koja je sastavni dio Bosanskohercegovačkog bloka žestoko se protivi ulasku u koaliciju sa SDA. Oni smatraju da bi SDP na državnom nivou i na nivou entiteta FBiH trebao ostati opozicija.

Današnja sjednica Glavnog odbora SDP-a će, prema svim procjenama, biti veoma turbulentna. Bivši predsjednik SDP-a i član Glavnog odbora ove stranke Zlatko Lagumdžija rekao je za Klix.ba uoči sjednice kako je SDP u teškoj krizi.

"Sigurno ću dati svoju ocjenu onoga u čemu se trenutno nalazimo. I do sada kada sam govorio na glavnom odboru, govorio sam u smislu ozbiljne analize procesa koji se dešavaju s konkretnim prijedlozima. I sada ću naći način da dam ocjenu stanja, odnosno kako izaći iz njega, jer je SDP evidentno u teškoj krizi", rekao nam je Lagumdžija.

Za danas je zakazana i redovna sjednica Glavnog odbora SDA na kojoj će biti razmatrana aktuelna politička situacija. Kako je najavljeno, sjednica će početi u 11:00 sati u Sarajevu, a konferencija za medije održat će se u 16:30 sati.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Federalnu televiziju samo dva dana pred Glavni odbor izjavio je da su za SDA alternative SBB, A-SDA, PDA i SBiH ukoliko Bh. blok ostane pri tome da neće ulaziti u koaliciju s nacionalnim strankama.

"Ja razumijem zašto nas ne voli SNSD, a nekada i HDZ. Ali zašto nas ne vole patriotske stranke, i to ovdje u Sarajevu, ne mogu da razumijem. Građanska opcija nam je potrebna, zvao sam ih. Ako izostane podrška SDP-a, onda nek se ne čude ako budemo morali prihvatiti nešto što nam se ne sviđa", rekao je predsjednik SDA.
Prijavi grešku


Komentari (141)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...