{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavni odbor SDA usvojio izmjene i dopune Statuta

F
15.5.2010. u 14:33
0
14
Glavni odbor SDA usvojio izmjene i dopune Statuta
0
Glavni odbor SDA usvojio izmjene i dopune Statuta
Foto: Arhiv
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (GO SDA) na današnjoj sjednici usvojio je izmjene i dopune Statuta SDA.
Izmjenama se, između ostaloga, predviđa ograničenje mandata za rukovodeće pozicije u stranci. Jedna od izmjena predviđa da skupštinska tijela, općinska, kantonalna, regionalna i glavni odbor, učestvuju u kandidaturi i kreiranju liste kandidata u koje se bira rukovodstvo stranke.

"Do sada je samo predsjednik predlagao članove Predsjedništva stranke, a sada će trećinu članova na općinskom, kantonalnom, regionalnom i državnom nivou predložiti članovi Glavnog odbora", rekao je po okončanju sjednice Halid Genjac, predsjednik GO SDA.

Još jedna izmjena odnosi se na jačanje srednjeg nivoa organiziranja stranke i to kantonalnog i regionalnog odbora, na način da određeni nivoi mogu razriješiti dužnosti određena rukovodstva sa svog područja. Konačnu odluku, međutim, donosi Predsjedništvo stranke.

Statutom se sada uvodi i princip utvrđivanja izbornih rezultata za svaki nivo izbora i taj rezultat utvrđuje Predsjedništvo stranke.

"Ako u značajnoj mjeri dođe do pada izbornih rezultata provjeru vrše skupštinska tijela na tom nivou organizacije", pojasnio je Genjac.

Na sjednici je usvojen i zaključak u vezi sa Statutom, a Komisija za opća akta ovlaštena je da sačini prečišćeni tekst koji će uključivati današnje prijedloge.

Članovi odbora usvojili su danas i Odluku o sazivanju prve konvencije Asocijacije žena SDA.

Uvodne napomene i predložene izmjene prezentirala je predsjednica Asocijacije Alma Bandić-Drndo rekavši će ova Asocijacija imati 400 delegatkinja, a od sada će, umjesto jedne predsjednice i zamjenice, imati predsjednicu i četiri potpredsjednice.

Odlučeno je da će 22. maja biti održana Prva Konvencija žena na kojoj će biti izabrano rukovodstvo i donesena odluka o načinu izbora delegatkinja.

GO SDA je na današnjoj sjednici za novog člana odbora imenovao Mirsada Mujića, koji je položio svečanu zakletvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: