{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavni odbor SDA podržao izjavu iz Pruda

F
24.12.2008. u 21:39
0
37
Glavni odbor SDA podržao izjavu iz Pruda
0
Glavni odbor SDA podržao izjavu iz Pruda
Glavni odbor Stranke demokratske akcije usvojio je na današnjoj sjednici informaciju predsjednika Stranke o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, saopćeno je iz SDA nakon sastanka.
Podržava se izjava predsjednika tri političke stranke, SDA, SNSD i HDZBiH, od 8. novembra iz Pruda kod Bosanskog Šamca, kao i aneksi te izjave od 22. decembra u Sarajevu.

Glavni odbor pozdravio je činjenicu da je u Parlamentarnu skupštinu BiH upućena incijativa o potrebi promjene Ustava BiH u okviru i na principima zasnovanim u izjavi iz Pruda.

Pozivaju se sve parlamentarne političke stranke da tu incijativu podrže, te da Parlament BiH donese odluku o potrebi izmjene Ustava BiH.

U ovaj proces moraju biti uključeni domaći i strani eksperti, predstavnici Venecijanske komisije, OHR-a, a posebno je važno učešće predstavnika EU i SAD-a.

Proces mora biti transparentan i podvrgnut opsežnoj javnoj raspravi.

Ovom Ustavnom reformom prioritetno se mora osigurati funkcioniranje BiH nakon odlaska ili promjene mandata OHR-a.

Unutrašnja reorganizacija BiH može se vršiti samo na cjelokupnoj teritoriji BiH, a ne na njenom jednom dijelu. U tom kontestu Glavni odbor SDA osuđuje najavu trojice kantonalnih premijera (HNK, ZHK i Livanjskog kantona), o formiranju međukantonalnog vijeća, kao pokušaj uspostave trećeg entiteta.

Glavni odbor SDA smatra da predmet Zakona o državnoj imovini može biti samo imovina iz sukcesije i imovina čiji korisnici su bili organi RBiH. Imovina mora biti popisana što mora biti sastavni dio zakona.

Raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti mora biti učinjena zakonom, vodeći računa o interesima BiH kao članice EU i NATO-a.

Imovina iz sukcesije prethodno mora biti uknjižena kao imovina BiH, kako se ne bi abolirala opstrukcija Sporazuma o sukcesiji i kako bi se očuvao državno pravni kontinuitet BiH.

Imovina koja je opterećena budućom restuticijom ne treba da bude predmet raspolaganja.

Glavni odbor zahtijeva da se uz zakon o popisu stanovništva 2011. godine sačini odgovarajući program za povratak koji će sadržavati dostatna sredstva za povratak svih koji to žele. U protivnom predstavnici SDA neće podržati zakon o popisu stanovništva s etničkim, vjerskim i jezičkim odrednicama. Zakon o popisu stanovništva mora osigurati popis svih državljana BiH bez obzira gdje se trenutno nalaze (ovo se posebno odnosi na dijasporu).

Podržavaju se stavovi Predsjedništva SDA o potrebi rekonstrukcije Vlade FBiH i izražava nezadovoljstvo u sektorima finansija, elektroenergetskom sektoru, sektoru boračko-invalidske i sektoru socijalne zaštite. Zahtijeva se od Vlade FBiH da pokrene proces reforme u ovim oblastima, te da se u parlamentarnu proceduru upute zakoni o strateškim partnerima.

Glavni odbor SDA ukazao je na svu ozbiljnost svjetske ekonomske krize i njene refleksije na stanje u BiH te se zahtijeva od svih nivoa vlasti da usvoje i provedu mjere kako bi negativne posljedice bile što manje.

Glavni odbor još jednom zlahtijeva od Vijeća ministara i Parlamentarne Skupštine BiH da predlože i usvoje zakon o državljanstvu BiH kojim će se osigurati građanima BiH koji žive u dijaspori da ne izgube državljanstvo BiH poslije 2013. godine. Ovo pitanje treba da bude predmet Ustavne reforme.

Glavni odbor izražava zabrinutost činjenicom da policijski i pravosudni organi u RS-u konstantno krše međunarodno verificirana pravila o procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine tako što protupravno procesuiraju Bošnjake povratnike za navodne ratne zločine. Na ovaj način vrši se politički pritisak i opstrukcija procesa povratka. Zahtijeva se od OHR-a i Visokog sudskog tužilačkog vijeća da ovoj pojavi odmah stanu u kraj.

Glavni odbor SDA smatra neodrživim sva dosadašnja, kao i najnovija povećanja plaća funkcionera te traži od svih nivoa vlasti da se te plaće dovedu u srazmjer s postojećom ekonomsko socijalnom situacijom u društvu.

Zahtijeva se od Vlade Federacije BiH da riješi pitanje poreskih olakšica za povratnike s prebivalištem u RS-u a sa radnim mjestom u FBiH, te da ispita poštivanje Ugovora o privatizaciji "Energopetrola".

Glavni odbor SDA usvojio je informaciju i analizu s prijedlogom mjera rezultata lokalnih izbora 2008. godine podnesenu od strane predsjednika Glavnog operativnog izbornog štaba. Glavni odbor pozdravio je dobar izborni rezultat Stranke generalno, ali i ukazao na činjenicu loših izbornih rezultata u pojedinim sredinama. Ovo posebno kada je u pitanju entitet RS.

Glavni odbor zahtijeva od Predsjedništva Stranke da za iduću sjednicu pripremi konkretan program mjera i aktivnosti kako bi se stanje u sredinama gdje je Stranka ostvarila slabiji izborni rezultat popravilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: