BiH
0

Glavni odbor SDA podržao izjavu iz Pruda

FENA
Glavni odbor Stranke demokratske akcije usvojio je na današnjoj sjednici informaciju predsjednika Stranke o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, saopćeno je iz SDA nakon sastanka.

Podržava se izjava predsjednika tri političke stranke, SDA, SNSD i HDZBiH, od 8. novembra iz Pruda kod Bosanskog Šamca, kao i aneksi te izjave od 22. decembra u Sarajevu.

Glavni odbor pozdravio je činjenicu da je u Parlamentarnu skupštinu BiH upućena incijativa o potrebi promjene Ustava BiH u okviru i na principima zasnovanim u izjavi iz Pruda.

Pozivaju se sve parlamentarne političke stranke da tu incijativu podrže, te da Parlament BiH donese odluku o potrebi izmjene Ustava BiH.

U ovaj proces moraju biti uključeni domaći i strani eksperti, predstavnici Venecijanske komisije, OHR-a, a posebno je važno učešće predstavnika EU i SAD-a.

Proces mora biti transparentan i podvrgnut opsežnoj javnoj raspravi.

Ovom Ustavnom reformom prioritetno se mora osigurati funkcioniranje BiH nakon odlaska ili promjene mandata OHR-a.

Unutrašnja reorganizacija BiH može se vršiti samo na cjelokupnoj teritoriji BiH, a ne na njenom jednom dijelu. U tom kontestu Glavni odbor SDA osuđuje najavu trojice kantonalnih premijera (HNK, ZHK i Livanjskog kantona), o formiranju međukantonalnog vijeća, kao pokušaj uspostave trećeg entiteta.

Glavni odbor SDA smatra da predmet Zakona o državnoj imovini može biti samo imovina iz sukcesije i imovina čiji korisnici su bili organi RBiH. Imovina mora biti popisana što mora biti sastavni dio zakona.

Raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti mora biti učinjena zakonom, vodeći računa o interesima BiH kao članice EU i NATO-a.

Imovina iz sukcesije prethodno mora biti uknjižena kao imovina BiH, kako se ne bi abolirala opstrukcija Sporazuma o sukcesiji i kako bi se očuvao državno pravni kontinuitet BiH.

Imovina koja je opterećena budućom restuticijom ne treba da bude predmet raspolaganja.

Glavni odbor zahtijeva da se uz zakon o popisu stanovništva 2011. godine sačini odgovarajući program za povratak koji će sadržavati dostatna sredstva za povratak svih koji to žele. U protivnom predstavnici SDA neće podržati zakon o popisu stanovništva s etničkim, vjerskim i jezičkim odrednicama. Zakon o popisu stanovništva mora osigurati popis svih državljana BiH bez obzira gdje se trenutno nalaze (ovo se posebno odnosi na dijasporu).

Podržavaju se stavovi Predsjedništva SDA o potrebi rekonstrukcije Vlade FBiH i izražava nezadovoljstvo u sektorima finansija, elektroenergetskom sektoru, sektoru boračko-invalidske i sektoru socijalne zaštite. Zahtijeva se od Vlade FBiH da pokrene proces reforme u ovim oblastima, te da se u parlamentarnu proceduru upute zakoni o strateškim partnerima.

Glavni odbor SDA ukazao je na svu ozbiljnost svjetske ekonomske krize i njene refleksije na stanje u BiH te se zahtijeva od svih nivoa vlasti da usvoje i provedu mjere kako bi negativne posljedice bile što manje.

Glavni odbor još jednom zlahtijeva od Vijeća ministara i Parlamentarne Skupštine BiH da predlože i usvoje zakon o državljanstvu BiH kojim će se osigurati građanima BiH koji žive u dijaspori da ne izgube državljanstvo BiH poslije 2013. godine. Ovo pitanje treba da bude predmet Ustavne reforme.

Glavni odbor izražava zabrinutost činjenicom da policijski i pravosudni organi u RS-u konstantno krše međunarodno verificirana pravila o procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine tako što protupravno procesuiraju Bošnjake povratnike za navodne ratne zločine. Na ovaj način vrši se politički pritisak i opstrukcija procesa povratka. Zahtijeva se od OHR-a i Visokog sudskog tužilačkog vijeća da ovoj pojavi odmah stanu u kraj.

Glavni odbor SDA smatra neodrživim sva dosadašnja, kao i najnovija povećanja plaća funkcionera te traži od svih nivoa vlasti da se te plaće dovedu u srazmjer s postojećom ekonomsko socijalnom situacijom u društvu.

Zahtijeva se od Vlade Federacije BiH da riješi pitanje poreskih olakšica za povratnike s prebivalištem u RS-u a sa radnim mjestom u FBiH, te da ispita poštivanje Ugovora o privatizaciji "Energopetrola".

Glavni odbor SDA usvojio je informaciju i analizu s prijedlogom mjera rezultata lokalnih izbora 2008. godine podnesenu od strane predsjednika Glavnog operativnog izbornog štaba. Glavni odbor pozdravio je dobar izborni rezultat Stranke generalno, ali i ukazao na činjenicu loših izbornih rezultata u pojedinim sredinama. Ovo posebno kada je u pitanju entitet RS.

Glavni odbor zahtijeva od Predsjedništva Stranke da za iduću sjednicu pripremi konkretan program mjera i aktivnosti kako bi se stanje u sredinama gdje je Stranka ostvarila slabiji izborni rezultat popravilo.