{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavni odbor SDA osudio usvajanje Deklaracije u NSRS

F
17.4.2015. u 16:53
15
23
Glavni odbor SDA osudio usvajanje Deklaracije u NSRS
15
Glavni odbor SDA osudio usvajanje Deklaracije u NSRS
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Glavni odbor SDA na današnjoj sjednici najoštrije je osudio Deklaraciju koja je danas usvojena u Narodnoj skupštini RS povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH.
"Radi se o grubom pritisku na Ustavni sud BiH i direktnom uplitanju u rad pravosudnih institucija. Umjesto ovoga, zastupnici SDA u toj Skupštini su ponudili zaključke kojima Skupština RS treba da izrazi svoju bezuvjetnu spremnost na poštivanje principa samostalnosti i nezavisnosti sudova i zabrane političkog uplitanja u njihov rad", stoji u saopćenju.

Usvojenu Deklaraciju osporit će delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

"Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje najavu SNSD-a, da na Saboru ove stranke usvoji Rezoluciju o 'samostalnoj i slobodnoj RS'. Upozoravamo SNSD i njegovo vodstvo da se ne igraju s teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine. Bilo kakva aktivnost u tom pravcu bi u osnovi značila negaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne bi dovela do samostalne RS, već do njenog ukidanja", saopćeno je iz SDA.

SDA poziva institucije za provođenje zakona u BiH da prate ovu aktivnost koja "predstavlja uvod u teško krivično djelo i da reagiraju".

Također, poziva institucije međunarodne zajednice da iskoriste svoj mandat i na vrijeme spriječe ovu opasnu aktivnost.

"Pozivamo Milorada Dodika i vlast RS-a da konačno podrže Deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici koji je potvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, kao i u brojnim pojedinačnim presudama Haškog krivičnog tribunala i Suda BiH, a koju su već donijeli Evropski parlament, Američki kongres i senat, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, kao i parlamenti mnogih drugih zemalja. Ova se aktivnost očekuje od Dodika, a ne da se bavi historijom iz 1915.godine i odnosima između Turske i Armenije. Neka te događaje prepusti institucijama ovih zemalja koje se bave utvrđivanjem istine", saopćeno je iz SDA.

Glavni odbor je analizirao tok izbornog procesa u Stranci koji će se okončati održavanjem Šestog redovnog Kongresa SDA 26.maja 2015.ove godine. Ocijenjeno je da izborni proces teče planiranom dinamikom.

Usvojen je niz odluka vezanih za pripreme predstojećeg Kongresa Stranke, te informacija zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o aktuelnoj političkoj situaciji.

Pozdravljeno je formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, te iznesen zahtjev da se što prije izaberu vlade HNK, SBK i Livanjskog kantona kako bi se okončao proces implementacije izbornih rezultata.

Glavni odbor SDA očekuje od izabranih vlada da započnu intenzivan rad na prioritetnim zadacima, posebno na deblokadi euroatlanstkih integracija BiH, uspostavi jednostavnog i efikasnog koordinacijskog mehanizma, definiranju "mape puta" za sektorske reforme kako bi BiH do kraja godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

"Zahtijeva se od Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH da odlučno pristupe prioritetnim reformama koje se odnose na jačanje ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta, borbu protiv korupcije, bolji životni standard građana i efikasniju socijalnu zaštitu - navodi se u saopćenju SDA.

Glavni odbor stranke, zbog značaja ovog pitanja, ponavlja svoj zaključak s prošle sjednice Glavnog odbora koji se tiče Popisa stanovništva, te izražava ozbiljnu zabrinutost pokušajima falsificiranja rezultata Popisa stanovništva 2013.godine.

SDA će koristiti sva pravna i legalna sredstva da spriječi diskriminaciju popisanih građana, te upozorava Agenciju za statistiku BiH da prilikom obrade popisnih podataka mora postupati u skladu s zakonom i poštovati izjašnjenje popisanih građana o njihovom prebivalištu.

"Ukoliko se postupi suprotno i falsificiraju rezultati Popisa u cilju vještačkog umanjivanja procenta bošnjačkog stanovništva u BiH, posebno u RS-u, SDA neće priznati rezultate Popisa, jer bi to bio dovršetak etničkog čišćenja"saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: