I sekretara
20

Glavni odbor SDA iduće sedmice bira nove članove Predsjedništva SDA

Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Konstituirajuća sjednica novog saziva Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), a na kojoj će biti izabran novi generalni sekretar i članovi Predsjedništva SDA, bit će održana naredne subote.
Vršitelj dužnosti predsjednika Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Čedomir Lukić sazvao je za 5. oktobar 2019. godine konstituirajuću sjednicu Glavnog odbora SDA. Na dnevnom redu sjednice nalazi se devet tačaka, a u prvom dijelu planiran je izborni sastanak članova Glavnog odbora SDA izabranih na 7. Kongresu SDA i članova po položaju.

Novoizabrani saziv Glavnog odbora SDA izabrat će i nove članove Predsjedništva SDA te generalnog sekretara SDA.

Glavni odbor SDA u subotu će verifikovati mandate članovima izabranim na 7. Kongresu SDA, članovima po položaju te izabrati 14 članova Glavnog odbora na prijedlog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a u skladu sa Statutom stranke.

Na Kongresu SDA koji je održan 14. septembra 2019. godine, od 83 člana izabrana tajnim glasanjem, najveći podršku dobila je zastupnica SDA u Parlamentu FBiH i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović za koju su glasala 962 delegata.

Prema Statutu SDA, na prijedlog predsjednika stranke, članovi Glavnog odbora izabrani na Kongresu i članovi Glavnog odbora po položaju u subotu biraju još 14 članova Glavnog odbora radi osiguranja ravnomjernije zastupljenosti svih slojeva članstva (osiguranje etničke, kvalifikacione, spolne, starosne zastupljenosti i zastupljenosti članstva SDA iz inozemstva). Članovi Glavnog odbora po položaju su predsjednik SDA, predsjednici kantonalnih/regionalnih organizacija SDA i predsjednik SDA Brčko Distrikta BiH (ukupno 18).

U drugom dijelu konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDA bit će verfikovani mandati članovima koji su izabrani na prijedlog predsjednika stranke te će biti upriličeno davanje svečane izjave.

Glavni odbor SDA izabrat će i novo rukovodstvo, odnosno predsjednika i četiri potpredsjednika Glavnog odbora SDA, usvojiti Poslovnik o radu Glavnog odbora i Plan izbornih aktivnosti za izbor organa kantonalnih, regionalnih, gradskih i općinskih organizacija SDA.

Kongres SDA izabrao je na funkcije potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića, Asima Sarajlića, Meliku Mahmutbegović, Edina Ramića, Šemsudina Dedića, Adila Osmanovića, Šefika Džaferovića, Safeta Softića i Mirsada Zaimovića.