Razgovori o saradnji
0

Glavni haški tužilac u posjeti BiH

SRNA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz doputovat će danas u dvodnevnu posjetu BiH tokom koje će sa predstavnicima vlasti razgovarati o saradnji BiH sa Tribunalom u okviru pripreme redovnog polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN.

Specijalni savjetnik glavnog haškog tužioca izjavio je Srni da će se Brammertz u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, šefom Misije OSCE-a Garyjem Robinsom, glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom, te predstavicima udruženja žrtava proteklog rata.

"Brammerc će sa zvaničnicima razgovarati o aktuelnoj saradnji  BiH sa Tribunalom, pružanju pomoći Tribunalu, kao i podršci koju haško tužilaštvo i sud mogu dati BiH", rekao je savjetnik. 

On je precizirao da je riječ o saradnji i pomoći Tužilaštvu BiH u procesuiranju slučajeva koji su im ustupljeni iz Haga ili slučajeva koje je Tužilaštvo BiH iniciralo.

Brammertz će u BiH boraviti do 20. oktobra nakon čega putuje u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj, dok je posjeta Beogradu planirana za prvu sedmicu novembra.

Ovo je prva Brammertzova posjeta regionu u okviru pripreme redovnog polugodišnjeg izvještaja koji će Vijeću sigurnosti UN predstaviti početkom decembra.