BiH
0

Glavni haški tužilac u dvodnevnoj posjeti BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su danas novog glavnoga tužioca UN Međunarodnoga krivičnoga suda za ratne zločine (UN ICTY) Serga Brammertza.

"Posao koji radite je važan i za nas u Bosni i Hercegovini, ali i za neke opće principe pravde. Ja držim da je to što vi radite jedan od ključnih procesa za Bosnu i Hercegovinu, na planu obnove našeg društva. U realizaciji Vaše misije imat ćete svu neophodnu pomoć organa Bosne i Hercegovine", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Haški sud i pravda igraju veliku ulogu u Vašoj zemlji i u regiji. Saradnja Haškoga suda i Bosne i Hercegovine je vrlo važna i zato sam ovdje. Hapšenje preostalih bjegunaca je prioritet u našem radu. Smatram da su nepristrasnost i nezavisnost veoma važne, a najvažniji zadatak je hapšenje optuženih za ratne zločine. To treba da bude posmatrano nezavisno, jer je u pitanju individualna krivična odgovornost, a ne politički razlozi za njihovo privođenje", kazao je glavni tužilac UN Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine (UN ICTY) Serge Brammertz. On je dodao da će Haški sud podržavati rad bosanskohercegovačkih pravosudnih institucija.

Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je tokom susreta istakao neophodnost izmjene Rezolucija Vijeća sigurnosti UN –a koje predviđaju zatvaranje Suda do 2010. godine.

"Za mir, sigurnost i pravdu u regiji je neophodno da se u planove za nastavak rada Suda uključe i nadležnost za procesuiranje optuženih osoba protiv kojih postupci ne budu završeni do tog roka. Ukoliko ove Rezolucije ostanu na snazi pravda će biti oštećena", kazao je dr. Silajdžić. On je istakao potrebu za jačanjem pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine kako bi se osiguralo procesuiranje ratnih i drugih zločina, te naglasio da bi u našoj zemlji trebalo uspostaviti Vrhovni sud BiH.

Prema riječima člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića saradnja sa Haškim sudom je veoma važna .

"Bosna i Hercegovina je opredijeljena za približavanje Evropskoj uniji i želi postati član što je prije moguće. Važan uvjet je saradnja sa Međunarodnim sudom u Hagu", kazao je član Predsjedništva BiH Radmanović. On je podsjetio da je bivša tužiteljica , prije 15 mjeseci, tokom susreta sa Predsjedništvom BiH, potvrdila da BiH sarađuje sa Haškim sudom, te da je saradnju ocijenila pozitivnom.

Glavni tužilac Serge Brammertz je na današnjem sastanku rekao da je u planu i njegova posjeta Srbiji, te da će tokom te posjete i posjeta zemljama u regiji iznijeti stav da njihova saradnja sa Haškim sudom mora biti transparentna i da nema alternative. Prema njegovim riječima sramota je međunarodne zajednice ukoliko ne bude pune saradnje sa Haškim sudom. On je izrazio i svoju zabrinutost oko roka završetka rada Suda.

"Nezamislivo je da se Haški sud može zatvoriti bez dovođenja svih optuženih ratnih zločinaca, a bio bi gubitak ako bi se Haški sud zatvorio bez njih. Mi ćemo uložiti napore da se bjegunci dovedu pred lice pravde, jer je to odgovornost i obaveza međunarodne zajednice“, kazao je Brammertz. On je pohvalio rad oficira za vezu sa Haškim sudom Bosne i Hercegovine i kazao kako svojim radom doprinose i radu Haškoga suda. Govoreći o arhivi Suda, glavni tužilac je rekao kako će odluku o tome gdje će se ahriva čuvati donijeti Vijeće sigurnosti.