Aktivnosti i obaveze
0

Glavna tužiteljica BiH održala sastanak sa stalnim sudskim vijećem za ratne zločine Suda BiH

Klix.ba
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, sa zamjenikom rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Izetom Odobašićem, sastala se sa sudijama Stalnog sudskog vijeća za predmete ratnih zločina Suda BiH Minkom Kreho, Željkom Marenić i Stanišom Gluhajićem.

Sastanak je realiziran u okviru realizacije strateških mjera iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima i obavezama institucija, u realizaciji predviđenih mjera.

Tužilaštvo BiH u svom radu postupa u skladu sa preporukama sutkinje Joanne Korner, kao i preporukama iz Državne strategije, kako bi se ostvarila što veća iskorištenost kapaciteta, što je bitno i radi realizacije IPA projekata koji se odnose na procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH i Sud BiH uključeni su u procese predlaganja i ustupanja predmeta entitetskim pravosudnim institucijama, izdavanje i realiziranje naredbi za ekshumacije i traženje nestalih, kao i druge aktivnosti koje su povezane sa radom na predmetima ratnih zločina.

Sastanci između dužnosnika Tužilaštva BiH i Suda BiH, održavaju se periodično, a o provedenim aktivnostima institucije izvještavaju nadzorno tijelo za praćenje realizacije mjera iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.