Pismo Cvijanović
200

Glavna tajnica Vijeća Evrope osudila pokušaj narušavanja ustavno-pravnog poretka BiH od NSRS-a

S. M.
Marija Pejčinović Burić
Marija Pejčinović Burić
Glavna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić odgovorila je na ranije upućeno pismo predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović. U odgovoru osuđuje korake Narodne skupštine RS-a da ospori odluke Ustavnog suda BiH.

Po informacijama Klix.ba pismo koje je Cvijanović uputila generalnoj tajnici Vijeća Evrope istog je sadržaja kao i ono upućeno generalnom sekretaru UN-a Atoniju Guteeresu.

Na početku glavna tajnica Vijeća Evrope zahvalila se Cvijanović na pismu koje joj je ranije uputila, a u kojem joj je objasnili svoje viđenje političke situacije u Bosni i Hercegovini.

"Kao i drugi međunarodni akteri u posljednje vrijeme, i ja sam govorila u prilog autoriteta Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čije su odluke konačne i pravno obavezujuće na cijelom njenom području. U tom kontekstu, osudila sam bilo kakve pokušaje narušavanja ustavno-pravnog poretka zemlje, kao i žalosnu odluku NSRS-a o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH", rekla je Pejčinović Burić.

Podsjećamo, u pismu Guterresu predsjedavajuća Predsjedništva zatražila je odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH.

Dodala je da Vijeće Evrope posebnu pažnju posvećuje funkcionisanju demokratskih institucija, koje su čuvari ljudskih prava i vladavine prava.