Onemogućena ulaganja
27

Glavna savjetnica Grada Mostara: Oživljavanje aerodroma koči vlasnička struktura

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina je kazala da je za oživljavanje mostarskog aerodroma najveća kočnica u vlasničkoj strukturi, tako što je 88 posto u vlasništvu Grada Mostara kao jedinice lokalne samouprave i 12 posto u vlasništvu Zračne luke Zagreb.

"Upravo ta vlasnička struktura je jedinstvena na području ove države i onemogućuju značajnija ulaganja vezana za Aerodrom Mostar", kaže Komadina.

Ističe da je nekada ranije Komisija evropske unije radila projekat za pronalaženje strateškog partnera koji je već i završen, ali da ovim turbulentnim vremenima pogotovo od pojave koronavirusa je upitno kako i na koji način zainteresirati potencijalne strateške partnere da se uloži u mostarski aerodrom.

"Grad Mostar, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća zaista pokušavaju da ožive Aerodrom Mostar, a naravno i viši nivoi vlasti vezano za ulaganje što se tiče infrastrukture. To je jako bitno, jer milionski iznosi treba da se ulože u mostarski aerodrom da bi on zadovoljio sve uslove koji su propisani međunarodnim standardima", kaže Komadina.

Podsjeća da je direktor mostarskog aerodroma Ivan Ljubić bio u Poljskoj vezano za let Mostar –Katowica i obratno, te da je gradonačelnik Mostara Mario Kordić izašao sa informacijom vezano za let iz Mostara u Diseldorf i naglašava da se radi na tome da se još letova dogovori, te se uvedu nove linije koje će biti redovne a ne samo charter letovi.