BiH
0

Glavinić i Duvnjak se izjasnili da nisu krivi za pljačku na Sarajevskom aerodromu

FENA
Suad Glavinić (1957) i Saudin Duvnjak (1980) izjasnili su se u petak na Sudu BiH da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za krivično djelo organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti zračne plovidbe i krivičnim djelom razbojništva.

Prema navodima optužnice, Suad Glavinić i Saudin Duvnjak su kao članovi organizirane kriminalne grupe 5. decembra 2007. na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS) učestvovali u otuđenju vrijednosne isporuke novca ABS banke Sarajevo.

Optuženi Glavinić je u svojstvu uposlenika Cargo centra MAS-a, nakon preuzimanja i smještaja vrijednosne pošiljke, protivno uobičajenoj proceduri, navodno, ostavio nezaključan katanac vrata prostora u kojem je pošiljka bila smještena.

Dalje se u optužnici navodi da su nakon kraćeg vremena ostali članovi kriminalne grupe, četiri maskirane osobe, ušli autom u Cargo centar, uz veliku buku, fingirajući da su članovi Specijalnog odjeljenja SIPA-e, uperili oružje u prisutne radnike, stavili ih pod svoju kontrolu, te uzeli i prisvojili kompletnu vrijednosnu pošiljku ABS banke.

Pošiljka je bila namijenjena za transport iz ABS banke Sarajevo za Credit Suisse Zurich banku u Švicarskoj, u vrijednosti oko 2.500.000 KM.

Optuženi Duvnjak je navodno pribavio a zatim i predao vozilo "audi Q7" koje je poslužilo u realizaciji otuđenja vrijednosne isporuke novca. Duvnjak je ovo vozilo navodno pribavio 26. juna 2007. tako što ga je s dvjema osobama na lokalitetu Plandišta (općina Ilidža) upotrebom fizičke snage i vatrenog oružja otuđio od vlasnika i odvezao se u nepoznatom pravcu.

Prema navodima optužnice, Duvnjak je to vozilo čuvao na skrovitom mjestu sve do početka mjeseca decembra kada ga je predao ostalim članovima organizirane grupe kriminalaca.