Trenutno boravi u Ljubuškom
0

Glavaš podnio zahtjev za dobijanje lične karte

SRNA
Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, ima dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH i podnio je MUP-u Zapadno-hercegovačkog kantona zahtjev za dobijanje lične karte, potvrđeno je iz MUP-a ovog kantona.

Portparol MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona Damir Čutura rekao je hrvatskim medijima da ne postoje prepreke za izdavanje lične karte i da je Glavaš za njih slobodan građanin kao i svi ostali.

Hrvatska policija potvrdila je da se Glavaš nalazi na teritoriji Federacije BiH i da pripadnici MUP-a Hrvatske ne mogu preduzimati nikakve mjere i aktivnosti, niti imaju pravni osnov za ograničavanje slobode njegovog  kretanja, jer mu poslanički imunitet još nije ukinut.

Hrvatski mediji javljaju da će Mandatno-imunitetska komisija Hrvatskog sabora u ponedjeljak, 11. maja raspravljati o zahtjevu Županijskog suda u Zagrebu da se Glavašu ukine imunitet.

BHT 1 nezvanično saznaje da se Glavaš trenutno nalazi na području Ljubuškog, gdje navodno ima i prijavljeno prebavilište u Ulici bana Jelačića bb.

Isti izvor navodi, pozivajući se na nezvanična saznanja, da je Glavašu izdata lična karta u Sarajevu.

Hrvatski mediji su javili da su Glavaševi roditelji porijeklom iz Drinovaca kod Gruda u BiH.
BiH i Hrvatska nemaju potpisan sporazum kojim bi bilo regulisano izručenje državljana protiv kojih se u susjednoj državi vodi sudski postupak.

Ovaj problem posebno je aktuelizovan nakon nedavne otmice bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, koji je, nakon nepravosnažne presude u BiH, pobjegao u Hrvatsku.