{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavaš nema pravo na bh. državljanstvo?

S
25.6.2009. u 09:56
0
26
Glavaš nema pravo na bh. državljanstvo?
0
Glavaš nema pravo na bh. državljanstvo?
Foto: Reuters
Penzionisani hrvatski general Branimir Glavaš nema pravo na državljanstvo BiH, jer su njegovi roditelji, u vrijeme kada je rođen u Osijeku 1956. godine, vjerovatno, imali samo državljanstvo Hrvatske, rekli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH.
Državljanstvo BiH nisu imali ni njegovi roditelji, jer su Grude 1921. godine, gdje su tada rođeni, pripadale Hrvatskoj.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH rečeno je da su Grude u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca pripadale Primorskoj banovini, a zatim Banovini Hrvatskoj i da zato, najvjerovatnije, Glavaševi roditelji nikada nisu imali državljanstvo BiH, pa ni on nema pravo na njega, što sada istražuje i Tužilaštvo BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želio da iznosi pojedinosti o tome, ali kaže da je provjera Glavaševog državljanstva u toku.

Glavaš je nedavno osuđen u Hrvatskoj zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine. Poslije izrečene presude u Hrvatskoj, državljanstvo BiH dobio je u decembru 2008. godine na osnovu člana 6. Zakona o državljanstvu, gdje piše da pravo na državljanstvo ima "dijete čija su oba roditelja bila državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja".

Vanraspravno vijeće Suda BiH odbacilo je u utorak zahtjev pravosuđa Hrvatske da Glavaš bude izručen toj zemlji, dok je Sud BiH saopštio da "Zakon o krivičnom postupku BiH isključuje mogućnost izručenja državljanina BiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: