Generalna skupština
75

Glasanje o rezoluciji o Srebrenici u UN-u bit će održano 23. maja

M. G.
Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a bit će održano u četvrtak 23. maja, saznaje Klix.ba iz izvora u Generalnoj skupštini UN-a.

Kako saznajemo, rezolucija će se razmatrati tog datuma u 10 sati po lokalnom vremenu. Rezolucija je, inače, trebala biti razmatrana 2. maja, ali je pomjerena zbog proceduralnih stvari.

Podsjetimo, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija će danas imati redovnu sjednicu o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Pred predstavnicima država članica Vijeća sigurnosti UN-a će se, prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, obratiti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Također, obratit će se i predstavnici Srbije i Hrvatske. Ovo je redovna sjednica koja se održava na polugodišnjoj bazi u Vijeću sigurnosti UN-a o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haškog tribunala.

S druge strane, u rezoluciji se nigdje ne spominje Srbija i srpski narod, niti se na bilo koji način stavlja kolektivna krivnja na njih.

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u julu 1995., nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sustavno pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.