BiH
0

Glasajte za najbolju fotografiju o temi "Trenuci sreće mladosti treće"

FENA
U okviru kampanje za aktivno starenje, Društvo Crvenog krsta BiH pokrenulo je konkurs za najbolju fotografiju o temi "Trenuci sreće mladosti treće".

Na konkursu mogu učestvovati svi koji u skladu s pravilima dostave fotografiju putem aplikacije na Facebook stranici Društva Crvenog krsta/križa BiH do 23. januara 2014.

Fotografije mogu prikazivati doprinos starijih osoba društvu, usvajanje novih vještina i znanja za koje nikad nije kasno, druženje starijih i mlađih generacija, brigu o zdravlju i vitalnosti, ukratko, sve što autor doživljava kao pozitivne primjere aktivnog starenja.

Učešćem na konkursu autori postaju dio kampanje kojom Crveni krst BiH želi skrenuti pažnju javnosti na značajnu ulogu starijih u društvu i našu odgovornost da stvorimo prilike u kojima svako u trećoj dobi ima dobar kvalitet života i mogućnosti da iskoristi svoje potencijale.

Iz Crvenog krsta BiH ističu da Bosna i Hercegovina nije izuzetak od svjetskog trenda starenja stanovništva, te da će do 2015. u ukupnoj populaciji stanovništva BiH učešće osoba starijih od 60 godina iznositi 21,1 posto.

Od izuzetne je važnosti da, slijedeći primjere zemalja EU i regiona, i u BiH budu poduzeti koraci ka strateškom promišljanju o starijim osobama koje će dugoročno rezultirati prilikama za bolji i kvalitetniji život starijih osoba u BiH, saopćeno je iz Crvenog krsta BiH.