{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glas razuma iz Srbije: Rezolucija o genocidu u Srebrenici je činjenica koju treba prihvatiti

7.7.2015. u 12:46
238
305
Glas razuma iz Srbije: Rezolucija o genocidu u Srebrenici je činjenica koju treba prihvatiti
238
Glas razuma iz Srbije: Rezolucija o genocidu u Srebrenici je činjenica koju treba prihvatiti
Foto: Klix.ba
Ispred Narodne skupštine Srbije će se u subotu okupiti nekoliko hiljada građana te zemlje kako bi odali počast nevinim žrtvama ubijenim u genocidu u Srebrenici.
Već nekoliko sedmica traju prijave za učešće u ovom događaju, a učesnici na zvaničnoj web stranici inicijative #sedamhiljada ostavljaju komentare o tome zbog čega su se prijavili za akciju.

"Srebrenica je zločin koji nikada ne treba zaboraviti, ljude treba podsjećati i svi zajednički trebamo raditi na tome da se takvo nešto više nikada ne dogodi", navodi Anđa Petković.

Aleksandar Pantić navodi da je krajnje vrijeme da građani Srbije natjeraju političku elitu i sigurnosne strukture Srbije da prihvate i priznaju istinu o ulozi režima Slobodana Miloševića u građanskim ratovima u SFRJ '90-ih.

"Smatram da se trebamo suočiti sa onim što su uradili i pokazati i reći da ta zvjerstva nisu učinjena u naše ime", navodi Maja Petronijević.

Spomenka Cekić-Vuco navodi da je potrebno obilježiti 20 godina od genocida u Srebrenici da bi u svijesti građana Srbije ostao trajan zapis o jednom zločinu koji se ne smije ponoviti i obaveza da se na njega stalno podsjeća.

"Zato što vjerujem da tom akcijom dajemo nadu onima koji će se roditi u Srbiji za jedno 50-60 godina", piše Petar Milosavljević.

Marko Spasović navodi da se učešćem u akciji #sedamhiljada želi "ograditi" od svoje države, onih koji su vladali prije 20 godina, a i sada vladaju u njoj i onoga što je rađeno u njeno ime.

"Njemačka se sa svojim zločinima u Drugom svjetskom ratu suočila i ustavom zabranila negiranje, umanjivanje i na bilo koji način omalovažavanje žrtava. Takav odnos prema žrtvama ratova devedesetih treba biti i u zemljama bivše Jugoslavije", navodi Spasović.

Slavica Pešić navodi da je sramno što nakon 20 godina Srbi i dalje relativiziraju zločin koji su počinili.

"Plaše nas svakodnevno time da priznanje da je u Srebrenici učinjen genocid podrazumijeva da su Srbi genocidan narod. Ne, dragi moji velikosrbi, ukoliko smo uporni u poricanju i opravdavanju genocida, to nas čini genocidnim narodom. Moramo se organizovati i poslati jasnu poruku da je sramno ono što su uradile snage VRS, navodno u naše ime", stoji u poruci Ivana Đurića.

Ljerka Karapandža je napisala da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici činjenica koju treba prihvatiti.

"Zato što mislim da možemo nastaviti dalje i živjeti u budućnosti jedino ako se kao društvo suočimo s prošlošću. Zato što se osjećam odgovorno kao Srpkinja za svaki zločin koji je neko počinio u ime mog naroda. Mislim da je ova akcija uredu, ali da je mnogo važnije da premijer i predsjednik Srbije odu u Srebrenicu", poručuje Nina Stojić.

"Ovaj zločin je počinjen i u moje ime. Zbog toga je i moja odgovornost da odam poštovanje žrtvama i da se borim protiv sramnog kontinuiteta politike zločina u Srbiji", piše Sara Velimirović.

Kako je u nedavnom intervjuu za portal Klix.ba kazao inicijator akcije #sedamhiljada Dušan Mašić, plato ispred Skupštine Srbije uvijek je bio mjesto gdje su građani i građanke Beograda iskazivali svoje stavove.

Ostale poruke učesnika i onih koji ne mogu prisustvovati akciji možete pročitati ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: