BiH
238

Glas razuma iz Srbije: Rezolucija o genocidu u Srebrenici je činjenica koju treba prihvatiti

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ispred Narodne skupštine Srbije će se u subotu okupiti nekoliko hiljada građana te zemlje kako bi odali počast nevinim žrtvama ubijenim u genocidu u Srebrenici.

Već nekoliko sedmica traju prijave za učešće u ovom događaju, a učesnici na zvaničnoj web stranici inicijative #sedamhiljada ostavljaju komentare o tome zbog čega su se prijavili za akciju.

"Srebrenica je zločin koji nikada ne treba zaboraviti, ljude treba podsjećati i svi zajednički trebamo raditi na tome da se takvo nešto više nikada ne dogodi", navodi Anđa Petković.

Aleksandar Pantić navodi da je krajnje vrijeme da građani Srbije natjeraju političku elitu i sigurnosne strukture Srbije da prihvate i priznaju istinu o ulozi režima Slobodana Miloševića u građanskim ratovima u SFRJ '90-ih.

"Smatram da se trebamo suočiti sa onim što su uradili i pokazati i reći da ta zvjerstva nisu učinjena u naše ime", navodi Maja Petronijević.

Spomenka Cekić-Vuco navodi da je potrebno obilježiti 20 godina od genocida u Srebrenici da bi u svijesti građana Srbije ostao trajan zapis o jednom zločinu koji se ne smije ponoviti i obaveza da se na njega stalno podsjeća.

"Zato što vjerujem da tom akcijom dajemo nadu onima koji će se roditi u Srbiji za jedno 50-60 godina", piše Petar Milosavljević.

Marko Spasović navodi da se učešćem u akciji #sedamhiljada želi "ograditi" od svoje države, onih koji su vladali prije 20 godina, a i sada vladaju u njoj i onoga što je rađeno u njeno ime.

"Njemačka se sa svojim zločinima u Drugom svjetskom ratu suočila i ustavom zabranila negiranje, umanjivanje i na bilo koji način omalovažavanje žrtava. Takav odnos prema žrtvama ratova devedesetih treba biti i u zemljama bivše Jugoslavije", navodi Spasović.

Slavica Pešić navodi da je sramno što nakon 20 godina Srbi i dalje relativiziraju zločin koji su počinili.

"Plaše nas svakodnevno time da priznanje da je u Srebrenici učinjen genocid podrazumijeva da su Srbi genocidan narod. Ne, dragi moji velikosrbi, ukoliko smo uporni u poricanju i opravdavanju genocida, to nas čini genocidnim narodom. Moramo se organizovati i poslati jasnu poruku da je sramno ono što su uradile snage VRS, navodno u naše ime", stoji u poruci Ivana Đurića.

Ljerka Karapandža je napisala da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici činjenica koju treba prihvatiti.

"Zato što mislim da možemo nastaviti dalje i živjeti u budućnosti jedino ako se kao društvo suočimo s prošlošću. Zato što se osjećam odgovorno kao Srpkinja za svaki zločin koji je neko počinio u ime mog naroda. Mislim da je ova akcija uredu, ali da je mnogo važnije da premijer i predsjednik Srbije odu u Srebrenicu", poručuje Nina Stojić.

"Ovaj zločin je počinjen i u moje ime. Zbog toga je i moja odgovornost da odam poštovanje žrtvama i da se borim protiv sramnog kontinuiteta politike zločina u Srbiji", piše Sara Velimirović.

Kako je u nedavnom intervjuu za portal Klix.ba kazao inicijator akcije #sedamhiljada Dušan Mašić, plato ispred Skupštine Srbije uvijek je bio mjesto gdje su građani i građanke Beograda iskazivali svoje stavove.

Ostale poruke učesnika i onih koji ne mogu prisustvovati akciji možete pročitati ovdje.