Štab CZ Sarajevo
91

Glamoč i Pilav: Imamo najbolju situaciju u regionu, zadržat ćemo je uz pridržavanje mjera

A. D.
Glamoč i Pilav
Glamoč i Pilav
Članica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Aida Pilav na današnjoj konferenciji za novinare kazala je da je od 31. marta do 7. aprila bilo 57 pozitivnih slučajeva na koronavirus. Ona je istakla da su u tom periodu testirana 784 uzorka, od čega je 57 pozitivnih.

"I dalje je najveći broj u starosnoj dobi od 51 do 60 godina, odnosno 30 posto. U starosnim grupama od 21 do 35 i 35 do 60 godina je po 22 posto, 18 posto je u grupi od 61 do 70, a u grupi od 71 do 80 godina je četiri posto zaraženih", kazala je Pilav.

Kazala je da je broj hospitaliziranih pacijenata na klinici Podhrastovi devet, jedna osoba je na respiratoru i dvije su u fazi oporavka. Prema rješenju Ministarstva zdravstva, u kućnoj izolaciji je 48 osoba", kazala je Pilav. Najavila je da će danas Krizni štab Kantona Sarajevo donijeti nove mjere.

Ona je kazala da BiH ima bolju situaciju od Hrvatske i Slovenije. Komandantica CZ KS Nihada Glamoč kazala je da se u Studentskom centru Sarajevo, koji je proglašen karantinom nalaze 84 osobe koje su stigle iz Italije, Švedske i Francuske, te da su za njih osigurane sve pretpostavke za boravak. Ona je kazala da su i dvije osobe kršile mjere izolacije te da je intervenisala policija.

"Imamo najbolju situaciju u regionu, zadržat ćemo je samo ako se pridržavamo propisanih mjera", naglasila je Glamoč.