Praznik biciklizma
82

Giro di Sarajevo: Zajedno sa 1.500 biciklista provozali se gradonačelnica Karić i Mahir Beathouse

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon dvije godine pauze, velika biciklistička vožnja kroz grad Giro di Sarajevo održana je danas u Sarajevu. Među 1.5000 učesnika bio je i poznati bosanskohercegovački muzičar i parabiciklista Mahir Beathouse te gradonačelnica grada Benjamina Karić.

Giro di Sarajevo je manifestacija koja se održava u okviru Evropske sedmice mobilnosti, a povodom koje je tokom vikenda besplatan i trolejbuski prijevoz u Sarajevu.

Učesnici su se provozali rutom od Dobrinje do Vijećnice i nazad do Vilsa s ciljem ukazivanja važnosti korištenja bicikla i drugih prijevoznih sredstava povoljnih za okruženje te skretanja pažnje na nedostatak biciklističkih staza i lošu uvezanost među općinama.

Zajedno sa nekoliko stotina učesnika, provozala se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te bh. muzičar Mahir Beathouse, koji se nakon povrede posvetio i biciklizmu. Na kraju je gradonačelnica zajedno sa evropskim zvaničnicima slučajnim odabirom izabrala učesnike koji su dobili tri bicikla i kacige. Najmlađa učesnica dobila je sliku akademskog slikara Seada Čerkeza.

Predsjednik udruženja Nisad Selimović kazao je za Klix.ba kako je Giro di Sarajevo praznik biciklizma i kulminacija svega na čemu rade tokom godine. Kaže da su masovnom vožnjom kroz grad poslali jasnu poruku o važnosti adekvatne biciklističke infrasturkture.

"Ovime želimo da podarimo nešto kao praznik biciklizma, da i biciklisti osjete kako je voziti po cesti da te niko ne šikanira, da uživaju u vožnji po cesti s obzirom na to da nemamo biciklističkih staza. Ljudi se plaše izaći na ulicu stoga je ovo praznik, ali i kulminacija našeg rada na osvještavanju o biciklizmu", rekao je Selimović.

Kaže da vrijedno rade na poboljšavanju kvaliteta vožnje biciklima u gradu te da se situacija dosta popravila u odnosu na prethodne godine.

Oko 15 sati su učesnici krenuli sa Dobrinje iz dvorišta škole "Skender Kulenović" zbog čega je došlo do etapnih obustava saobraćaja putanjom do Vijećnice, u periodu do 17:00 sati.

Učesnici za koje su pripremljeni i pokloni su prošli kroz ulice Bulevar Mimar Sinana, Braće Mulić, A transferzala, Ante Babića, Bulevar Meše Selimovića, Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina Bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Vrbanja, Vilsonovo šetalište, mosta Ars Aevi gdje se nalazi njihov cilj i mjesto za druženje na ljetnoj pozornici Vilsonovog šetališta.