Klix Studio
179

Ginekologinja Larisa Čorda: Muškarci su danas sve neplodniji i sperma sve lošija, seks pozitivno utječe i na um

S. Š.
Gošća Klix Studija bila je ginekologinja Larisa Čorda, Sarajka s adresom u Londonu, pobornica za ženska prava i autorica knjige "Planiranje začeća". U razgovoru s Emelom Burdžović govorila je o veoma bitnoj temi plodnosti te koliko naš način života utječe na začeće.

Čorda nam otkriva da je gostovanje u Klix Studiju njeno prvo obraćanje i pojavljivanje u jednom bh. mediju. Još 1991. godine je zajedno s porodicom napustila Bosnu i Hercegovinu, s prvobitnim planom da se za nekoliko godina vrate domovini. Međutim, spletom okolnosti, ostala je tamo cijeli svoj život.

Govoreći o začeću i plodnosti, Čorda kaže da, prema istraživanjima, sve više parova muči problem neplodnosti. Međutim, to je nažalost i svjetski trend.

"Sve statistike pokazuju da je to globalni problem koji se dešava svuda u svijetu. Izgleda da se nešto dešava što znači da ljudi nisu toliko plodni kao prije nekoliko generacija. Ja vidim neplodnost kod onih koji su čak u dvadesetim ili ranim tridesetim", priča doktorica Čorda.

Kod plodnosti, odnosno neplodnosti, ističe jednu veoma važnu stvar o kojoj se ne govori puno, a riječ je o epigenetici.

"Epigenetika je utjecaj vanjske okoline i naše unutrašnje stanje i kao sve to utječe na naš DNK i na naše gene; na to kako se naši geni ponašaju u toj okolini, vrlo važno je da mi to kontrolišemo. Vjerovali smo da neplodnost dolazi od genetika, ali zapravo dolazi od epigenetike", otkriva ona.

Naglašava, potom, kako se problem neplodnosti javlja i kod žena i kod muškaraca, iako više mislimo da je to zastupljeno kod žena,

"Muškarci međutim imaju veliki problem. Sperma je osjetljiva na našu okolinu, na naše toksine, ishranu, ovo je postao veliki problem i do 50 posto neplodnosti dolazi od muškaraca", kaže.

Naglašava i to da je veoma bitna stvar ohrabrenje i vjerovanje u sebe. Potrebno je ohrabriti sebe, osnažiti se i vjerovati da se sve može postići. Na taj način, kaže ona, osoba može povećati svoje šanse za začećem.

Čorda izdvaja nekoliko postulata koji u velikoj mjeri utječu na plodnost i začeće. To su:

  • Ishrana, jesti na jedan prirodniji način kao što su naše bake i deke radile, praviti hranu što više kući;
  • Vježbe, to pomaže hormonima, kretanje je okej. Naučnici preporučuju minimum 150 minuta šetnje. Yoga je najbolja, kao ples;
  • Stres, stres je ogroman faktor. Moramo gledati kako mi reagujemo na stres, kako naš organizam to prima. Šta mi radimo kada imamo stres;
  • Prvo se mora raditi na odnosu sa samim sobom. To znači pronaći ko smo mi u svojoj duši, sve što znamo o sebi je ono zvana, ali najbitnije je ono iznutra, savjetuje Čorda.

"Žena može biti plodna u 40-im godinama, znam žene koje su dobile svoje prvo dijete u 46. godini života. Poznajem žene koje su mnogo zdravije u svojim 40-im nego što su to žene u 20-im godinama. Poruka je - ne treba odustajati od ideje djece pa čak ni u 40-im. Ukoliko žena prati metode, redovne posjete ljekaru i slično", ističe ginekologinja.

Mišljenja je da je naša plodnost barometar našeg generalnog zdravlja.

"Ako čovjek nije inače zdrav u umu i tijelu, onda će se to ispoljiti i u plodnosti. Uvijek ima nešto na čemu možemo raditi.

Savjetuje da se seksualni odnosi imaju sve češće, a ne samo tokom plodnih dana. Seks poboljšava imunitet. Seks vodi na pozitivnu epigenetiku. Ista stvar je i kod muškaraca, seks pozitivno utječe i na um.

Gostovanje Larise Čorde u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu. Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.