Snimili video
461

Gimnazijalci iz Breze porukom "Mi ostajemo" čestitali Dan državnosti BiH

D. B.
Učenici Gimnazije "Muhsin Rizvić“ iz Breze na simboličan način čestitali su Dan državnosti Bosne i Hercegovine, aktualizirajući problematiku odlaska mladih iz naše zemlje i poručujući "Mi ostajemo!“.

"Odlučili smo se na realizaciju projekta jer smo željeli podići svijest građanima o tome koliko je naša domovina posebna. Mnogo je toga što nas čini jedinstvenim i vrijednim u svijetu. Trebamo se ponositi svakim dijelom naše historije jer smo uprkos svemu opstali. Video je poruka ljubavi za našu domovinu. Ujedinjenost mladih na jednom prostoru, sa toliko različitosti, govori više od bilo kakvih riječi", poručuju učenice Nur-Esma Gazdić i Lejla Frljak.

Gimnazijalci su istakli razloge zbog kojih mladi napuštaju našu zemlju, a poslali su i važnu poruku.

"Glas mladih je još uvijek poprilično izgubljen i zanemaren. Čijom krivicom, ne znam. Smatram da je politika, bazirana na temama od prije 20 godina, te međusobno neslaganje jedan od glavnih krivaca za odlazak mladih iz BiH. Mladima treba kvalitetno obrazovanje, prilike za usavršavanje, i naravno, radna mjesta. Priznajem da dosta krivice ima i u onima koji odlaze sa nadom da će negdje drugo biti bolje. Neće. Ako se nisu trudili i radili ovdje, ni tamo negdje neće biti drugačije. Mladima poručujemo da je uvijek do nas samih. Do naše volje i spremnosti da radom unosimo promjene, koje su moguće. Mladi ne smiju zaboraviti da se samo kroz trud i upornost ostvaruju dobri rezultati. Ta formula vrijedi i ovdje, ne samo u Njemačkoj. Mi je primjenjujemo i ostajemo!“, kazala je maturantica Azra Velić