Veliki jubilej
0

Gimnazija u Bihaću proslavila 100. rođendan

Sarajevo-x.com
U srijedu je u Domu kulture u Bihaću održana svečanost povodom stote godišnjice Gimnazije Bihać, kojoj su prisustvovali bivši i sadašnji profesori, predstavnici općinskih vlasti, Premijer Unsko-sanskog kantona i predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Gimnazija u Bihaću osnovana je 1911. godine pod nazivom Mala gimnazija u Bihaću, a imala je karakter klasične škole. Nakon otvaranja petog razreda 1916. godine škola mijenja naziv u Velika gimnazija u Bihaću.

Brojnim okupljenim poštovateljima ove ustanove, među kojima je veliki broj bivših bihaćkih gimnazijalaca i bivših profesora, obratili su se, između ostalih, direktor Gimnazije Jasmin Hodžić, premijer Vlade USK Hamdija Lipovača i predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Husein Rošić.

U svom obraćanju prisutnim, u ime Skupštine Unsko-sanskog kantona i u svoje ime, predsjedavajući Skupštine Husein Rošić je svim uposlenicima JU Gimnazija Bihać i svim učenicima ove škole čestitao stotu godišnjicu te se zahvalio svim profesorima koji nastavljaju tradiciju onih koji danas nisu s nama i što daju ogroman doprinos razvoju i obrazovanju budućih generacija. Dosadašnja ulaganja kantonalnih institucija su obećavajuća, ali ne i dovoljna, istakao je u ime Skupštine Husein Rošić.