BiH
24

Gilles: Riješiti krupna pitanja "Sejdić i Finci" i uspostaviti mehanizam kooridinacije

FENA
Krupna pitanja ("Sejdić i Finci" i mehanizam koordinacije) moraju se riješiti, kazao je danas ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Gilles govoreći na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "BiH u procjepu prošlosti i sadašnjosti - kako dalje?".
Roland Gilles (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Roland Gilles (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Istaknuo je da je blokada kada je u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" te nemogućnost uspostavljanja mehanizma koordinacije navela Evropsku uniju da osmisli drugačiji pristup prema BiH, a najavio je i da će se sredinom aprila sastati ministri vanjskih poslova u Bruxellesu.

"Rad na tome danas je u svim prijestolnicama u toku. Francuska ne smatra da treba "spustiti prečku", ali smatra da treba uspostaviti druge procedure kojima će se postići dijalog na osnovu kojeg će se doći do odgovora koje traži stanovništvo na socijalnom planu no neće biti preskočene potrebne reforme koje BiH trabaju", naglasio je Gilles.

U junu 2014. godine Sarajevo i BiH bit će u fokusu pažnje cijelog svijeta, napominje Gilles, jer će tada biti upriličen niz događaja kojima će biti obilježena 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata i atentata na austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinada, a poruka koja će tada biti poslana je poruka mira i pomirenja.

Kazao je i da je prioritetna stvar za građane BiH unutrašnja situacija u zemlji koja se pažljivo posmatrala zajedno s regionalnom situacijom na Krimu i u Ukrajini, zbog čega je još važnija ovakva poruka koja će biti odaslana.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Vlastima moje zemlje izuzetno je žao što BiH nije bila među 28 zemalja koje su jednoglasno glasale u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u odbranu međunarodnog prava i vrijednosti. U neku ruku može se razumjeti unutrašnja odluka BiH da to ne učini, ali mojoj je zemlji veoma žao", istaknuo je Gilles.

Dodao je da Francuska smatra da je akcija koja je provedena u Ukrajini i Krimu nelegalna i ne spada u okvir međunarodnog prava, a vlasti Francuske pozdravljaju stavove Hrvatske i Srbije koji su išli ka smirivanju situacije.

Ocijenio je da unutrašnju situaciju u zemlji karakteriziraju protesti kojima građani od februara izražavaju nezadovoljstvo te je citirao rečenicu kada govore "Nisam Hrvat, nisam Bošnjak, nisam Srbin, ja sam nezaposlen" zato, za Gillesa, nema mjesta osporavanjima koja su se nastojala dati ovim protestima.

Osvrnuo se i na pitanje Sirije te je kazao da je težak put ka pomirenju jednog naroda, naglašavajući da je situacija u Siriji najteža, a za postizanje mira trebalo bi doći do konsenzusa unutar same zemlje i međunarodne zajednice.

Ambasador je na kraju istaknuo da je Krug 99 značajan dio bh. civilnog društva koje ovdje nije u dovoljnoj mjeri razvijeno.