Reakcija
7

GIKIL: Protesti su neosnovani, uposlenicima se ne duguje nijedna plata

FENA
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Nakon protestne šetnje u Tuzli koju su danas organizovali radnici GIKIL-a iz ove kompanije su saopćili da su takvi protesti i odsustvo s posla neosnovani te da vlasnički problemi nisu u domenu radničkih prava i da su u nadležnosti suda.

Istaknuto je da protesti i štrajkovi šalju negativnu poruku o kompaniji te drastično utječu na poslovanje što može dovesti u pitanje opstanak GIKIL-a.

"Sve ovo je rezultat određenih interesa da se destabilizuje kompanija i ekonomija regije, imajući u vidu da GIKIL doprinosi sa skoro jedan posto GDP-u zemlje i oko 2.5 posto izvozu BiH, s platama većim od federalnog prosjeka za više od 20 posto, ne uključujući naknadu za topli obrok. Radnička primanja su prioritet koji se ne dovodi u pitanje, što potvrđuje i činjenica da su kašnjenja i to polovine plate za jedan mjesec iz opravdanih razloga događala se prethodnih par mjeseci, ali u trajanju od samo jednog radnog dana. Ovo samo po sebi sigurno nije razlog za ekstremne mjere poput štrajka", saopćeno je iz kompanije.

Menadžment GIKIL-a se ograđuje od svih "neargumentovanih izjava i ispolitiziranih optužbi na račun rukovodstva i upravljačke strukture u kompaniji kao i neskrivenim planovima o GIKIL-u koje dolaze od pojedinaca, a koji zasigurno nisu u interesu radnika".

Sve zainteresovane strane su pozvane da ne poduzimaju nikakve korake koji bi naštetili kompaniji.