BiH
0

GFK istraživanje: Podrška građana BiH eventualnom ulasku u EU

Gfk BH
Raspoloženje građana BiH prema ulasku BiH u Evropsku uniju je na visokom nivou - njih 83% bi u slučaju da se sada održi referendum glasalo za ulazak, a tek oko 9% ih je iskazalo svoje protivljenje toj ideji. Podrška je veća u FBiH i Distriktu Brčko, nego u RS-u.

Iako je BiH još nije ušla ni u proces pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju EU, ispitivanje raspoloženja građana spram eventualnog budućeg članstva društva razvijenih i stabilnih demokracija Europe je dosta uobičajena praksa koja se primjenjuje kod potencijalnih budućih članica, kako bi se vidjelo koliko sami građani ovih zemalja podržavaju tu ideju. Pozitivan stav građana prema ulasku u EU neće bitno utjecati na brzinu pregovora s administracijom EU za koju su konkretni pokazatelji usklađenosti s normama ove zajednice država mnogo relevantniji, ali je značajan kao znak spremnosti za prihvaćanje reformi koje su neophodne kako bi se taj cilj ostvario. Upravo stoga je Centar za istraživanje tržišta GfK BH tijekom prošloga mjeseca provjerio kakvo je opće raspoloženje građana BiH prema ulasku naše zemlju u EU. Rezultati su ohrabrujući i pokazuju da je ideja podrške ulasku BiH u EU velika. Naime, od 967 ispitanih građana s pravom glasa (istraživanjem se simulirao referendum, a na njega mogu izaći samo punoljetni građani BiH) njih 83% je reklo da bi, ako bi se sada održao referendum s pitanjem da li BiH treba postati članom Europske Unije, odgovorilo sa „DA“.

Podrška EU integracijama je ipak značajno veća u FBiH i Distriktu Brčko (oko 85% onih koji su „ZA“), nego je to slučaj sa RS-om (75%), mada podatak o tome da čak ¾ građana u ovom entitetu podržava ideju integracije BiH u Europsku Uniju je u svakom slučaju jako pozitivan rezultat. Zapravo, istinskih protivnika ovoj ideji i nema tako puno – u cijeloj BiH to je oko 9% građana, odnosno u FBiH oko 6% i u RS-u oko 10%, te se može reći da je ovo jedno od rijetkih političkih pitanja oko čega se velika većina građana BiH slaže.

Zanimljivo da su žene te koje su nešto malo više naklonjene ovoj ideji nego muškarci ili, bolje rečeno, među njima je više onih koje podržavaju ulazak BiH u EU (84% žene vs. 82% muškarci) i ujedno manje onih koje se izričito protive (5% žene i 10% muškarci). Mada bi se očekivalo da ulazak u EU najviše podržava najmlađi dio glasačkog tijela, podaci pokazuju kako je među njima potpora ulasku u EU manja nego u drugim dobnim skupinama. Istina, ta potpora doseže 79%, ali iz podataka GfK istraživanja vidljivo je i da oko 15% njih nema nikakav stav o ovom pitanju ili je izbjeglo odgovor, kao da se to njih previše ne tiče. Kada je, pak, riječ o stupnju obrazovanja i razini podrške EU integracijama, onda se može reći da ulazak u EU najviše priželjkuju oni najobrazovaniji, tj. osobe sa fakultetskim obrazovanjem(92%), a odmah iz njih su oni koji imaju samo završenu osnovnu školu, što jest svojevrsno iznenađenje, ali očigledno i oni u EU društvu vide svoju šansu.