Američka ambasada u BiH
8

Germain se sastala s Čamparom: Potreban je efikasan odgovor na pandemiju uz poštivanje sloboda

Klix.ba
Zamjenica ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Ellen Germain razgovarala je danas s federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom.

Kako je objavljeno na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH, Germain i Čampara složili su se da se "vlasti trebaju usredotočiti na efikasan odgovor na koronavirus (COVID-19), poštujući temljne slobode izražavanja i slobode medija".

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je kako je zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama zbog pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa (COVID-19).

"Sa zamjenicom ambasadora SAD-a u BiH Ellen Germain razgovarao sam i o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH. Kao što je poznato, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je pouzdan partner SAD-a posebno kada je riječ o borbi protiv kriminala i terorizma", rekao je ministar Čampara.

On je istakao da je u ovom momentu ključno da se spriječi širenje koronavirusa (COVID-19) u BiH, ali u isto vrijeme da se prilikom donošenja mjera za suzbijanje vodi računa o slobodi građana, a posebno medija.

"Bosna i Hercegovina je demokratska zemlja koja do sad nije i koja zasigurno neće krenuti putem represivnih mjera kakve smo imali priliku vidjeti u nekim zemljama. Naš cilj je prevencija širenje koronavirusa u BiH, a ne treniranje strogoće na građanima", izjavio je ministar Čampara.