Utvrđivanje uzroka
14

Geotehnička ispitivanja u Starom gradu Ostrošcu: Traganje za razlozima iskrivljenja sahat-kule

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Prije nekoliko dana u Starom gradu Ostrošcu obavljena su dodatna geotehnička ispitivanja s ciljem određivanja geomehaničkih karakteristika tla na kojem je izgrađena sahat-kula i utvrđivanja uzroka koji su doveli do njene iskrivljenosti.

Ova ispitivanja neophodna su za planiranje mjera sanacije sahat-kule i zaustavljanja njenog daljnjeg propadanja.

Usljed pomjeranja tla i nestabilnog terena prije izvjesnog perioda došlo je do iskrivljenja sahat-kule koja se nalazi u sklopu tvrđave Stari grad Ostrožac te su poduzete određene aktivnosti kako bi se spriječile veće štete.

Nosilac ispitivanja je Rudarsko-geološko-građevinski fakultet iz Tuzle, čiji su stručnjaci na čelu s profesorom Adnanom Ibrahimovićem boravili u Starom gradu i izvršili uvid u stanje sahat-kule i karakteristike terena s vanjske strane bedema. Pored toga, obavljena su i potrebna mjerenja koja će zajedno s rezultatima geotehničkog ispitivanja poslužiti za izradu odgovarajućeg elaborata i davanje stručnog mišljenja s preporukama za sanaciju sahat-kule.

"Vršili su se geoistraživački radovi u smislu da se dozna zašto se kula u određenim gabaritima iskrivila. Tim iz Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle odradio je posao i mene ohrabruje podatak da najvjerovatnije neće biti potrebni veći zahvati na kuli i da će ona ostati u stanju u kakvom je. Bit će potrebni tek manji sanacioni radovi", kazao je Muhamed Dervić, direktor JU Kulturni centar Cazin.

On je istakao da su navedene aktivnosti dio projekta izrade glavnog i izvedbenog projekta hitnih mjera sanacije, zaštite i konzervacije na dvorcu Lothara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, koji zajednički provode Grad Cazin i JU Kulturni centar. Većina ovih projekata finansira se iz budžeta Grada Cazina i vlastitih sredstava JU Kulturni centar. Dervić ističe i da s viših nivoa, s vremena na vrijeme, budu prebačena određena sredstva, no ona su, tvrdi, nedovoljna.

"Što se tiče Starog grada Ostrošca potrebna su ogromna sredstva da bi se doveo u funkciju u kojoj bi i trebao biti i kako bi postao tvrđava i stari grad koji je pod zaštitom države te kako bi svi turisti koji ovdje dođu imali šta vidjeti", dodao je.

Dervić je kazao da bi uskoro trebala početi i sanacija srednjovjekovnog dijela tvrđave, odnosno konzervacija njenih zidina.

"Smatram i vjerujem, jer raspolažemo i određenim novčanim sredstvima, da ćemo završiti obnovu srednjovjekovnog dijela Starog grada i da će se turisti uskoro moći popeti na najvišu tačku u sklopu tvrđave i pogledati cijelu Krajinu, kanjon Une i sve do Bihaća", rekao je Dervić.

Iz Kulturnog centra u Cazinu istakli su da su u toku ove godine napravljeni veliki iskoraci u svrhu očuvanja nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, pokrenute različite inicijative pred nadležnim organima i donatorima te realizirani brojni projekti.