BiH
0

Geolog Robert Schoch priključit će se razjašnjavanju misterije Bosanske doline piramida

FENA
Čuveni svjetski geolog dr. Robert Schoch iz Sjedinjenih Američkih Država priključit će se istraživačkom timu i raditi na razjašnjenju misterije Bosanske doline piramida.

Schoch u Visoko dolazi s dr. Colette M. Dowell, a prva posjeta je u intervalu od 28. jula do 9. augusta, saopćeno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Robert Schoch je doktorirao geologiju i geofiziku na Yale univerzitetu, a predaje na Bostonskom univerzitetu od 1984. godine. U svijetu je postao poznat nakon istraživanja egipatske sfinge i piramida s Gize te utvrđivanja pravog datuma njihovog nastanka. Pisao je o podzemnim gradovima kod otoka Yonaguni u Japanu, kamenoj šumi Marcawasi u Peruu i drugim arheološkim lokacijama. Njegove knjige su svjetski bestseleri, kao naprimjer: “Glasovi stijena” (1999.), “Putovanja graditelja piramida”(2003.) “Potraga za piramidom” (2005.) i dr.

Schoch i Dowell su u kontinuiranoj komunikaciji s predsjednikom Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semirom Osmanagićem. Riječ je o jednoj u nizu posjeta vodećih svjetskih stručnjaka koji rade na procesu međunarodne verifikacije geoarheoloških istraživanja u Bosanskoj dolini piramida.