|

Genjac uputio pismo Klubu zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu

Genjac uputio pismo Klubu zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu
1
F
FENA
10.2.2017. u 12:36
82
komentara
1

dijeljenja
Genjac uputio pismo Klubu zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac uputio je pismo Klubu zastupnika Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu, u čijoj asocijaciji SDA ima status promatrača.
Genjac je pismo uputio u povodu narednog zasjedanja Evropskog parlamenta na kojem će biti razmatrana Rezolucija o napretku Bosne i Hercegovine u 2016. godini.

"U Rezoluciji je data precizna ocjena stanja i predloženi su principi za rješavanje niza otvorenih pitanja. Ovim povodom se zahvaljujemo Evropskom parlamentu na konstantnoj podršci napredovanju naše zemlje u procesu ostvarivanja kriterija za članstvo u Evropskoj uniji. Moram, međutim , u ime SDA izraziti neprihvatljivost neodređene formulacije „principi federalizma i decentralizacije“ u novom paragrafu 2a. u Prijedlogu Rezolucije i upozoriti na posljedice takve neodređenosti", navodi se u pismu.

Genjac ističe da hrvatski parlamentarci u Evropskom parlamentu, već treći put predlažući iste amandmane, insistiraju da se u Rezoluciji o BiH uvrsti formulacija o potrebnim promjenama koje će uključivati i „principe federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja“.

"Podsjećam Vas da je prilikom prvog predlaganja takvog amandmana , na Rezoluciju o Izvještaju o 2014. godini, Evropska komisija upozorila Evropski parlament 'da Evropska Unija nema nadležnost u pogledu unutarnje strukture države'. Ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, kao što Vam je poznato, visoko je federalizovano. U nastojanjima da se zaustavi rat uspostavljen je komplikovan i nefunkcionalan sistem sa pet nivoa vlasti, sa 14 parlamenata, vlada i pratećom administracijom na tim nivoima. Pod uticajem ratnih dejstava i rasprostranjene kampanje etničkog čišćenja narušena je tradicionalna nacionalna izmiješanost stanovništva koja je bila karakteristična za cijeli prostor BiH. Posljedice su posebno vidljive u djelovanju rukovodstva entiteta Republika Srpska. Evropski parlament, zbog toga, s pravom izražava zabrinutost zbog sve veće prisutnosti separatističkih zahtjeva i brojnih opstrukcija iz tog entiteta. Uprkos tim iskustvima pojavljuju se zahtjevi za dodatnom teritorijalizacijom etničkih interesa", piše Genjac.

Principi federalizma i decentralizacije, naglašava, shvaćeni u smislu evropskih vrijednosti i suvremenih demokratskih standarda su apsolutno prihvatljivi. Međutim, njihova interpretacija u zalaganjima i stavovima hrvatskih parlamentaraca i HDZ-a BiH je, navodi Genjac, neprihvatljiva i sa dalekosežnim štetnim posljedicama za budućnost Bosne i Hercegovine

"Naime, već od 2015., godine kada se prvi put u Rezoluciji o BiH pojavila formulacija 'principi federalizma i decentralizacije', HDZ BiH sve otvorenije insistira na etničkom principu federalizacije, što je zapravo opasno insistiranje na podjeli teritorija prema isključivom kriteriju etničke većine. Pri tome se poziva upravo na rezolucije Evropskog parlamenta kao direktnu podršku njihovim stavovima. Ovih dana, najavljujući i očekujući 'principe federalizma' i u Rezoluciji o BiH za 2016 godine, HDZ BiH radikalizira takve zahtjeve. Treba napomenuti da ovakve stavove ne podržava Katolička crkva u BiH. Biskupska konferencija je u više navrata isticala da stvaranje trećeg, etnički hrvatskog entiteta nije u interesu cjelokupnog hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH. Obzirom da je stanovništvo etnički izmiješano na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, jasno je da federalizacija države na etničkom principu ne može osigurati ravnopravnost ni narodima ni građanima niti može osigurati stabilnost i funkcionalnost države. Naprotiv, takve jedinice bi bile prostor diskriminacije svih građana koji ne pripadaju većinskom narodu, a njihovom uspostavom bi se ojačale separatističke tendencije", ističe Genjac u pismu Klubu zastupnika Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu.

Također, ponavlja da se „prilikom insistiranja na uspostavi etničkih federalnih jedinica koje neminovno vode ka raširenoj diskriminaciji“ HDZ BiH poziva na Rezolucije parlamenta Evropske unije koja je utemeljena upravo na principu jednakosti svih građana.

"Koncepcija 'federalizacije' kakvu zagovara HDZ BiH, ne samo da je suprotna evropskim standardima i principima, već podriva i ustavnu strukturu države pažljivo uspostavljenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Takvom se koncepcijom nastoje ostvariti poraženi ratni ciljevi, što izaziva destabilizaciju i udaljavanje BiH od njenog evropskog puta. Vjerujem da i Vi smatrate da se svaka reorganizacija Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu treba zasnivati na principima njene unutarnje reintegracije i osiguranja jednakih prava svim narodima i svim građanima na cijelom teritoriju države, a ne na produbljivanju etničkih i teritorijalnih podjela" zaključuje Genjac u pismu i poziva zastupnike EPP-a da uzmu u obzir “navedene činjenice prilikom razmatranja Rezolucije o Bosni i Hercegovini na zasjedanju EP 14.i 15. februara”.
Prijavi grešku


Komentari (82)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...