BiH
4

Genjac: Početi s rješavanjem predmeta sukoba interesa

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Halid Genjac je nakon današnje sjednice Komisije kazao Agenciji Fena da je usvojen Poslovnik o radu Komisije, Pravilnik o načinu vođenja registra predmeta i Pravila o postupku.

"Uz ranije rješavanje tehničkih pitanja, kao što je uspostavljanje ureda komisije za administrativnu, stručnu i tehničku podršku zatim, uz izvršenu primopredaju između predsjednika CIK-a BiH i predsjednika Komisije i rješavanje ostalih tehničkih detalja kao što je funkcioniranje web portala na kojem će se objavljivati podaci Komisije, uz sva ta pitanja koja je Komisija već riješila i uz današnje usvajanje ova tri akta stekli su se svi uslovi da Komisija rješava predmete postojanja sukoba interesa", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, Komisija je od 14. aprila kad je konstituirana pa do danas uradila sve što je trebala da uradi u roku mjesec dana, a predviđen je zakonski rok mjesec dana da se usvoje akta.

"Komisija je u tom roku od mjesec dana, koji je i zakonom ostavljen, uradila sve što je trebala da uradi Komisija i osigurala sve pretpostavke da se počne s rješavanjem predmeta sukoba interesa", kazao je Genjac.

On je naglasio da je pet mjeseci prije konstituiranja Komisije bio pravni vakuum u kome niko nije rješavao sukob interesa, jer "institucije koje su trebale prema zakonu da završe svoj posao u predviđenim rokovima, nisu završile“.

"Iz tih razloga je pet mjeseci postojao pravni vakuum. Moram naglasiti, doduše, da još postoji pravni vakuum za predmete sukoba interesa u Federaciji BiH i Brčko Distriktu, jer ova komisija nema u ovom trenutku nadležnost za predmete na tim nivoima vlasti", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, Komisija će imati nadležnost kad se u zakonima Brčko Distrikta i Federacije BiH izmijene dijelovi koji govore da to, umjesto dosadašnje Centralne izbore komisije, treba da radi ova komisija.

"Brčko Distrikt i Federacija još nisu izmijenili te zakone i mi zato možemo rješavati samo predmete na nivou BiH", kazao je Genjac.

Naveo je da je RS već ranije donijela zakon o sukobu intersa i „tim zakonom oni su uspostavili entitetsku komisiju koja se bavi sukobom interesa“.

Naveo je da, obzirom na to da je Komisija nadležna za državni nivo, za institucije države BiH, izvršena je primopredaja svih aktivnih dosjea, „a to su dosjei svih imenovanih i izabranih dužnosnika i savjetnika u institucijama na nivou države BiH“.

"Govorim dakle o dosjeima, aktivnim dosjeima. Od Centralne izborne komisije BiH nismo primili u ovoj izvršenoj primopredaji niti jedan aktivni predmet rješavanja sukoba interesa. Dakle, u trenutku primopredaje, CIKBiH nije vodio nijedan aktivni predmet postojanja sukoba interesa na nivou institucja države BiH", kazao je Genjac.