BiH
100

Genjac: Optužnica protiv Salmira Kaplana je politički motivirana

FENA
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac smatra da je optužnica protiv kandidata za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana politički motivirana.

Izrazio je uvjerenje da se Izborna komisija ''neće upustiti u donošnenje odluka suprotnih principima Izbornog zakona i na taj način nanijeti ogromnu štetu cjelokupnom izbornom procesu''.

"Kao što je poznato, u Izbornom zakonu postoji Odredba da se ponovljeni izbori održavaju s istim kandidatima i s istim registriranim glasačima", rekao je Genjac novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDA održane danas u Sarajevu.

Federalna televizija objavila je da je Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo optužnice protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića zbog dešavanja u Stocu na dan izbora.

U vezi s općinom Srebrenica, Predsjedništvo SDA je na sjednici pozvalo sve probosanske stranke da, zajedno s Općinskim odborom SDA Srebrenica, formiraju tim koji će pripremiti zajedničku platformu za dalje djelovanje u Srebrenici.

"Predsjedništvo je formiralo radnu grupu koja će izraditi Plan i program budućeg rada i djelovanja Stranke na području entiteta RS u cilju poboljšanja položaja povratnika", naglasio je Genjac.

Kazao je da su iskoristili sva pravna sredstva ukazujući na nepravilnosti koje su se desile u Srebrenici na biračkim mjestima.

Također, dodao je, da su reagirali i ''povodom nezakonite odluke CIK-a da odbaci važeće glasačke listiće među kojima je bilo najmanje 450 glasova poštom za nezavisnog kandidata''.

"Uložili smo i apelaciju Ustavnom sudu koja je odbačena i mi ćemo, u skladu s činjenicom da su utvrđeni rezultati i da je proglašen načelnik općine, sa svim subjektima u Srebrenici počevši od općinske organizacije naše stranke i ogranizacija drugih stranaka koje su podržale nezavisnog kandidatima, udruženjima građana u Srebrenici, razgovarati i dogovoriti platformu budućeg zajedničkog nastupa", rekao je Genjac.

Sadržaj platforme, pojasnio je, zavisi od razgovora koje će imati.