BiH
383

Generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću određen jednomjesečni pritvor

Piše: A. B.
Amir Zukić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Amir Zukić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću i njegovom vozaču Seidu Fazlagiću Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Klix.ba.

Konkretno, Zukiću je pritvor određen zbog utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a Fazlagiću zbog ponavljanja krivičnog djela.

Ročište za određivanje pritvora Zukiću i Fazlagiću održano je jutros, ali je na zahtjev kantonalnih tužiteljica Nermine Kulenović i Bojane Jolović zatraženo isključenje javnosti radi zaštite interesa svjedoka. Tužiteljice su tražile isključenje javnosti u skladu s članom 250. Krivičnog zakona, odnosno radi zaštite interesa svjedoka koji su ranije dali svoje iskaze u ovom predmetu.

Zukića i Fazlagića su prošle sedmice uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) po nalogu Tužilaštva KS, a u sklopu akcije "Bosna".

Zukića se tereti da je zajedno s ranije uhapšenim Safetom Bibićem organizirao grupu koju je činilo više osoba radi nezakonitog zapošljavanja osoba i stranačkog kadra u javna preduzeća, dok se Fazlagića tereti za krivično djelo pomoći počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Podsjećamo, Esed Džananović, izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Safet Bibić, glavni tehničar ORL odjela na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Nedžad Trako, Ramiz Karavdić i Senad Trako te zastupnik BPS-a Sefer Halilović u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uhapšeni su u navedenoj akciji Federalne uprave policije (FUP) koja je provedena na području Sarajeva, Tuzle i Zenice.

Tereti ih se da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, primanja dara ili drugih oblika koristi i primanja nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Sumnjiči ih se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna preduzeća i zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.