Nakon otkaza na FTV
0

Generalni štrajk uposlenika JP RTVBiH

SRNA
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika Javnog preduzeća RTVBiH u tranziciji donio je odluku o pokretanju generalnog štrajka nakon što su zaposlenici RTV Federacije (FBiH) Dženana Zolota, Mirza Huskić i Adis Bakrač protekle sedmice dobili otkaz.

Član Sindikata Fahrudin Balvanović izjavio je Srni da je Upravni odbor danas donio odluku da formira štrajkački odbor i ide u pripremu generalnog štrajka, kao i da se u srijedu 3. juna održi protestni skup u prostorijama RTV doma u Sarajevu.

"Razlog za sve ovo je davanje otkaza, po nama nezakonito i na jedan necivilizovan način, predsjedniku Sindikata Mirzi Huskiću i članovima Sindikata Šukriji Omeragiću, Dženani Zoloti i Adisu Bakraču“, istakao je Balvanović.

Prema njegovim riječima, štrajkački odbor biće formiran u nekoliko sljedećih dana i biće zadužen da za Upravni odbor pripremi platformu za održavanje generalnog štrajka sa svim zahtjevima.

On je napomenuo da će se štrajk voditi po svim zakonskim propisima, bez ikakvih preskakanja zakonske procedure.

Dženana Zolota, Mirza Huskić i Adis Bakrač, novinari i urednici RTV FBiH, obaviješteni su u petak, 29. maja, da su dobili otkaz i zabranjen im je ulaz u zgradu RTV doma.

Poslovni odbor RTV FBiH oglasio se saopštenjem u kojem se navodi  da je "nakon provedenog postupka utvrđeno da su zaposlenici Dženana Zolota, Mirza Huskić i Adis Bakrač odgovorni za povredu radne discipline" u ovom kolektivu, te im je poštom upućeno Rješenje o otkazu.
"Posebno je zabrinjavajuće što je povod otkaza istupanje tih zaposlenika u medijima, a ne tačnost njihovih navoda, što ukazuje da je u pozadini lična netrpeljivost menadžmenta FTV prema otpuštenim novinarima i urednicima", saopšteno je iz Sindikalne organizacije BHT1.

Pri tome je, ističu iz Sindikalne organizacije BHT 1, otkaz Mirzi Huskiću motivisan i njegovim istupanjima u funkciji predsjednika Samostalnog sindikata  radnika Javnog preduzeća RTVBiH u tranziciji, što znači da nije govorio samo u svoje ime.