Kolaps zdravstva
73

Generalni štrajk: U Hercegovini 4.000 zdravstvenih radnika obustavilo rad, traže veće plaće

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Ismet Kodro (Foto: G. Š./Klix.ba)
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu jutros je četiri hiljade zdravstvenih radnika pokrenulo generalni štrajk i kako su najavili, s radom neće početi dok ne potpišu kolektivni ugovor koji će im garantovati veće plaće i bolje uslove rada.

Okupljeni ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zdravstveni radnici su najavili da će u ponedjeljak održati veliki protestni skup ispred Vlade HNK, koju na čelu sa premijerom Nevenkom Hercegom optužuju za teško stanje u kojem se nalaze, nazivajući ih lopovima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić je kazao da se predstavnici vlasti trebaju sramiti svih zdravstvenih radnika, jer ih kako je naglasio, ponižavaju i drže u teškoj situaciji.

"Sramota neka bude premijera Nevenka Hercega, ministra Opsenicu, koji uredno prima svoj novac, bude na sjednicama, a ovdje govori da više nije ministar i a nek sramota bude i ministra Faladžića koji drži cijeli naš novac", rekao je Anić.

Ističe da će se boriti do kraja i dok im se ne potpiše kolektivni ugovor.

"Problem je što vlada ponižava zdravstvene radnike i ponaša se tako prema nama. Krše zakon, ovo je za svaku krivičnu prijavu. Sindikat je taj koji poštuje zakon i tjera vladu da se drži zakona. To je jedina Vlada koja je poslala Sindikat na sud. Sramota da imamo ovakvu vladu. Dok je bila korona, uzimali su poene i pljeskali, sad ih ponižavaju, neka ih je sramota", poručio je Anić ispred SKB-a Mostar.

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ana Mišić ističe da su zahtjevi zdravstvenih radnika jasni, a to je povećanje plaća od 30 posto i poboljšanje ostalih uslova za rad.

"Želimo da šira javnost zna da mjesecima radimo bez kolektivnog ugovora, a jedini krivac za to je Vlada HNK, koja mjesecima nije uradila ništa da spriječi kolaps zdravstva u HNK", istaknula je Mišić u nadi da će razum prevladati i da će se naći rješenje problema, te pozvala pacijente na razumijevanje.

Predsjednik nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković ističe da je u ovom trenutku 4000 zdravstvenih radnika započelo generalni štrajk i da je veliki broj pacijenata i stanovnika Hercegovine ostao bez velikog djela zdravstvenih usluga, a da je za to isključivi krivac Vlada HNK.

"Šest mjeseci ni jednim pravnim aktom, ni jednim dopisom se nisu obratili sindikatu i pokušali ono što im je bila zakonska obaveza da zaustave generalni štrajk", kazao je Vuković, te ih uime pregovaračkog tima sindikata pozvao da u toku dana riješe problem i potpišu kolektivni ugovor, te spriječe katastrofu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" Mostar Ismet Kodro kaže kako slika okupljenih zdravstvenih radnika ispred SKB-a Mostar sve govor, jer nekad heroji u bijelom, danas ljudi koji se bore za svoja osnovna prava.

"Strašno je da jedna medicinska sestra ne može da naplati jednu prosječnu platu u Federaciji BiH. Svi smo mi ovdje opterećeni kreditima i hranimo svoje porodice, a potpuna je odgovornost na Vladi HNK", poručio je Kodro.

Podsjetimo, da je 4.000 zdravstvenih radnika jutros u osam sati započelo je generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, a uslov za prekid je kako poručuju potpisivanje kolektivnog ugovora koji će im garantovati veću plaću i bolje uslove rada.

U vremenu generalnog štrajka kako poručuju zdravstveni radnici radit će smo hitne službe i primat se samo pacijenti kojima je zdravlja životno ugroženo.