BiH
0

Generalni štrajk radnika Mittal Steel Zenica prvog avgusta

FENA
Predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović izjavio je danas Feni kako tokom vikenda i ponedjeljka Sindikat i Uprava kompanije nisu pregovorali o radničkim zahtjevima.

"Generalni štrajk najavljen za srijedu sve je izvjesniji. Pregovora nije bilo, a od uprave smo u petak dobili dopis u kojem traže da se osigura 1.880 radnih mjesta koja se u vrijeme generalnog štrajka ne mogu napuštati. Za nas je to neprihvatljivo jer u tom slučaju štrajk ne bi ni imao smisla", izjavio je Imamović.

Po njegovim riječima zaključak Sindikata je jasan - potpuna obustava rada i zabrana ulaza i izlaza za eksterne izvođače.

Oko 1.500 radnika Mittal Steel Zenica, u srijedu, četvrtak i petak protestovalo je od 11 do 13 sati ispred direkcije Mittal Steel Zenica, tražeći povećanje satnice s dvije na 2,5 KM.

Sindikat traži da se dodatak na plaću za noćni, prekovremeni, rad na dan sedmičnog odmora i minuli staž obračunava i isplaćuje u skladu s Općim kolektivnim ugovorom za Federaciju BiH te da se van snage stave prošle sedmice uručeni otkazi za 48 zaspolenika.

Sindikat traži i da se u kompaniji prilikom korespodencije uprave i radnika isključivo upotrebljava bosanski jezik i da se ispoštuju obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Generalni štrajk više od 2.200 uposlenih u Mittal Steel Zenica najavljen je za srijedu 1. augusta u 07.00 sati.