Generalni štrajk ako se Vlada KS-a ne aktivira

F
FENA
18.11.2008. u 11:07
0
21
Generalni štrajk ako se Vlada KS-a ne aktivira
0
Generalni štrajk ako se Vlada KS-a ne aktivira
Radnici KJKP "Gras" stupit će u generalni štrajk 27. novembra u 4.00 sata, odlučeno je na sjednici Predsjedništva Sindikata ovog preduzeća.
Razlog za ovakvu mjeru su, kako je Feni izjavio predsjednik Sindikata Emir Muminović, nagomilani problemi na relaciji "Gras" - Vlada Kantona Sarajevo. Uposlenici traže da se ispoštuju četiri primarna zahtjeva: rješavanje problema sistema naplate i zaštite vozača i kontrolora naplate, nabavka vozila i rezervnih dijelova, remont tramvajske pruge i pružnih postrojenja i primjena Kolektivnog ugovora.

Muminović navodi da već duže upozoravaju na izuzetno slabo stanje s vozilima, učestale napade na osoblje "Grasa" i dotrajalost pruge koja je svakodnevna opasnost za građane Sarajeva koji koriste usluge tramvajskog prijevoza.

"Naravno, mi smo spremni da odustanemo od generalnog štrajka ukoliko Vlada KS-a "Grasu" da obećanu injekciju tekućem poslovanju od 4.386.000 KM te ozbiljno uđe u realizaciju četiri zahtjeva“, izjavio je Feni Muminović.

Sindikat "Grasa" također, razumije građane i njihovo nezadovoljstvo zbog najava štrajka, ali moli za razumijevanje.

"Mi smo u nekoliko navrata predlagali konkretne mjere da do ovog ne dođe. Tražili smo da budžetski korisnici u KS-u obezbjeđuju uposlenicima mjesečne karte za javni prijevoz, da se donese odluka o javnom linijskom prijevozu u KS-u kojom bi se riješili problemi katastrofalnog stanja saobraćaja u gradu i zaštitio sistem naplate, da se utvrdi realna cijena karata za subvencionirane korisnike i da te subvencije idu na teret KS-a a ne "Grasa", itd.", objasnio je Muminović.

Štrajk koji podrazumijeva potpunu obustavu javnog gradskog prijevoza trajat će do ispunjenja zahtjeva.


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: