Sastanak u Briselu
18

Generalni sekretar NATO-a: Očekujemo registrovanje nepokretne imovine u BiH

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a razgovarali su na današnjem sastanku u Briselu o odnosima Saveza sa Rusijom i sigurnosnom stanju na drugim područjima, a sudionici su se, kada je bilo riječi o daljnjem širenju Saveza, dotakli i pitanja Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako očekuju registraciju nepokretne vojne imovine u Bosni i Hercegovini, što je povezano s uslovima iz Talina.

"Očekujemo da BiH registruje nepokretnu imovinu. To se čini kao da je birokratsko pitanje, ali to je ustvari problem države, da ima punu kontrolu nad oružanim snagama. To je i dalje problem o kojem razmišljaju saveznici NATO-a", kazao je Stoltenberg.

Ministri su na današnjem skupu također razgovarali o stanju u Afganistanu i na južnom Sredozemlju te o daljnjeg širenja Saveza.

Sastanak šefova diplomatija je uvod u samit lidera NATO-a čije održavanje je najavljeno jula ove godine, i ovo je posljednji zvanični susret ovog tipa u starom sjedištu Alijanse u Briselu.