BiH
0

Generalni sekretar interpola Ronald K. Noble posjetio ICMP

FENA
Generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble je tokom dvodnevne posjete BiH posjetio glavni ured Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu i ICMP-eve objekte u Tuzli.

Kako je saopćeno iz ICMP-a, njegova posjeta je rezultat uspješne saradnje ove dvije organizacije na pružanju pomoći Vladi Tajlanda nakon razarajućeg cunamija u decembru 2004. godine.

U društvu zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića i generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger, Noble je obišao objekte u kojima ICMP sklapa i identificira posmrtne ostatke srebreničkih žrtava, a potom i centar u kojem čuva krvne uzorke sakupljene od članova porodica nestalih osoba i koštane uzorke primljene od vladinih institucija u svrhu DNK analize u ICMP-evim laboratorijama u Sarajevu i Banjoj Luci.

Nakon obilaska ICMP-evih objekata, Noble je izjavio kako je impresioniran ne samo uspjesima ove komisije u pružanju pomoći žrtvama prirodnih i drugih katastrofa, kao što su udar cunamija i pad kamerunskog aviona u kojem je stradalo 114 osoba nego i ICMP-evom doprinosu procesu lociranja, iskopavanja i identificiranja osoba nestalih usljed oružanih sukoba i zločina protiv čovječnosti.

-U slučajevima prirodnih nesreća, padova aviona ili terorističkih napada, Interpol će tražiti ICMP-evu pomoć, izjavio je Noble, koji je zahvalio Komisiji u rješavanju ovog veoma značajnog pitanja.

On je izrazio impresije profesionalnošću ICMP-a, dodajući kako su ove dvije organizacije mnogo naučile kroz rad na rješavanju velikih zahtjeva za identificiranjem žrtava cunamija.

-Danas smo u boljoj situaciji da pružimo hitar i koordiniran odgovor kada to bude potrebno“, izjavila je generalna direkotrica ICMP-a Kathryne Bomberger, dodavši da se ICMP raduje budućoj saradnji s Interpolom.

Uspjeh koji je ICMP postigao u razvijanju integriranog naučnog pristupa rješavanju problema nestalih osoba ga je učinio liderom u primjeni forenzičkih nauka u službi istine i pravde.

Upotrebom DNK analize, ICMP je do danas ostvario više od 12.000 identifikacija, saopćeno je.