Merždo iznio stav
316

Generalni sekretar HNS-a: Vrijeme je da visoki predstavnik napusti BiH

SRNA
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik napusti BiH i sve dok se to ne dogodi ona neće biti suverena niti će u punom kapacitetu ući u proces evropskih integracija, rekao je generalni sekretar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Josip Merdžo.

Merdžo je izjavio da se "političko Sarajevo" protivi izmjeni Izbornog zakona jer im sadašnji modalitet omogućava da drugima biraju političke predstavnike.

Govoreći o uputstvu Centralne izborne komisije (CIK) o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Merdžo je rekao da CIK nema nadležnost da donosi takve odluke.

"To je isključivo pitanje Izbornog zakona, odnosno Parlamenta BiH gdje treba da se usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Samo sedmicu ili dvije nakon odluke CIK-a sarajevske stranke su požurile dostaviti popis izaslanika i kandidata za Dom naroda, iako su prvobitno podigli halabuku oko odluke CIK-a", rekao je generalni sekretar HNS-a.

On je podsjetio da su neki čak najavljivali da će blokirati sve procese uspostavljanja vlasti zbog odluke da se koristi popis iz 2013. godine a ne onaj iz 1991.

Prema njegovim riječima, suština je da je Ustav BiH posljedica mirovnog sporazuma kojim su zaključeni ratni sukobi i da su ga potpisale tri političke i vojne komponente sa vrlo jasnim odrednicama kome ko pripada.

"Na osnovu Ustava i onoga što u njemu stoji, taj koncept neće nikada zaživjeti. Temeljna postavka Ustava su tri konstitutivna naroda. BiH na tome počiva i to je čini državom kao takvom. Grdno se varaju svi oni koji misle da to mijenjaju", poručio je Merdžo.