Domaćini na potezu
4

Generalni sekretar HNS-a Josip Merdžo: Venecijanska komisija samo pomaže

SRNA
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Generalni sekretar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Josip Merdžo izjavio je da su predstavnici Venecijanske komisije tu da pomognu u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, ali da je sve na domaćim snagama.

Merdžo, koji je uz Borjanu Krišto i Barišu Čolaka u ime HNS-a učestvovao prvo na zajedničkom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH i Venecijanske komisije, a potom na sastanku predstavnika HNS-a i Venecijanske komisije, kaže da su predstavnici HNS-a iznijeli stavove i upoznali sagovornike o situaciji, te da nije bilo ulaženja u detalje.

"Oni nisu tu da bilo šta predlažu nego da saslušaju i pomognu koliko to bude realno moguće. Sve je na domaćim snagama da nađu kompromis", rekao je Merdžo.

Prema ranijim najavama, danas će članovi Venecijanske komisije razgovarati sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH Irenom Hadžiabdić, a planirani su i odvojeni sastanci s predstavnicima političkih stranaka, kao i razgovor sa sekretarom Ustavnog suda BiH Zvonkom Mijanom.

Predviđen je i sastanak članova Venecijanske komisije sa Kolegijumom Parlamentarne skupštine BiH, kao i političkim strankama pojedinačno.

Članovi Venecijanske komisije jučer su na zajedničkom sastanku razgovarali sa predstavnicima SDA, HDZ-a BiH, SDP-a BiH, DF-a i SBB-a BiH.