{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Generalni direktor BHRT-a: Današnji protestni skup bio je nelegitiman

Klix.ba
30.3.2015. u 16:36
1
8
Generalni direktor BHRT-a: Današnji protestni skup bio je nelegitiman
1
Generalni direktor BHRT-a: Današnji protestni skup bio je nelegitiman
Poslovodni odbor i generalni direktor BHRT-a oglasio se nakon današnjeg protestnog skupa "U 11:15 protiv minus 15%", održanog u sjedištu BHRT-a.
U njihovom saopćenju za javnost se navodi da je ovaj protestni skup nelegitiman, te da nije u zakonom propisanom roku najavljen poslodavcu, zbog čega organizator Sindikalna organizacija Javnog RTV servisa članica SPDS (Samostalni sindikat službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH) snosi punu odgovornost.

"Organizator je iznio neistine i obmanuo, kako članstvo, tako i pozvane medije/javnost jer je pozvao na protest zbog najavljenog smanjena plaća, a činjenica jeste da je plaća u punom iznosu, bez izuzetka isplaćena 26. 03. 2015. godine", saopćeno je iz ureda generalnog direktora.

"Organizator je neovlašteno istupio u javnost iznoseći neistine, mimo zakonskih procedura organizirao protest, na svojevrstan način ugrozio radni proces, neovlašteno koristio produkcijske kapacitete i imovinu poslodavca, prekršio radnu disciplinu, čime je nanio ozbiljnu štetu poslodavcu, što jeste teža povreda službene dužnosti, kako od sindikalne organizacije, tako i svakog pojedinačno. Ovim nelegitimnim činom organizator protestnog skupa diskreditirao je i svoje pravo partnera u nastavku dijaloga sa poslodavcem", istaknuto je u nastavku.

U saopćenju se navodi da je u srijedu, 25. 03. 2015. godine manjinski sindikat BHRT-a/članica SPDS je održao sastanak sa poslodavcem - generalnim direktorom BHRT-a.

"Dogovoren je nastavak dijaloga u iznalaženju rješenja za prvenstveno tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Javni servis BiH, za ponedjeljak, 30. 03. 2015. godine. Bez najave, sindikalna organizacija BHRT-a/članica SPDS-a, uoči novog sastanka sa poslodavcem, kao čin svojevrsnog zastrašivanja i pritiska, organizirala je protestni skup. Zbog navedenog, eklatantnih primjera kršenja zakonskih procedura, zloupotreba i teških povreda službene dužnosti, obustavljen je daljnji razgovor sa ovom sindikalnom organizacijom. Generalni direktor i menadžment BHRT-a, u zaštiti prvenstveno zakonitosti rada, iskoristiće sva legitimna sredstva da se sankcioniraju odgovorni počinioci i istovremeno zaštititi radni ambijent, radna disciplina, integritet i kredibilitet Javnog servisa BiH", naveli su u saopćenju za javnost Poslovodni odbor i generalni direktor BHRT-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: