Radmanović u Novom Sadu
0

"Generalna podrška" BiH ne znači ništa

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas Srni da je srednjevropskim državnicima, koji su učestvovali na Samitu u Novom Sadu, skrenuo pažnju da BiH ne vidi nikakve rezultate od "generalne podrške" njenom putu ka Evropskoj uniji (EU). "Rekao sam šefovima dražava centralne Evrope da BiH od njihove generalne podrške zasnovane na koncepciji sav Balkan u EU ne vidi nikakve rezultate. Zato sam tražio od šefova država EU da zemljama zapadnog Balkana ne proširuju više uslove za ulazak u EU", rekao je Radmanović.

On je dodao da je šefovima država na Samitu prenio da bi se što prije morala ostvariti vizna liberalizacija sa zemljama zapadnog Balkana.

"Evropa bi morala pokazati da građani zapadnog Balkana za nju nisu građani drugog evropskog reda i u najskorije vrijeme ukinuti vize za putovanje u države EU. Ličnog sam ubjeđenja da će do kraja ove godine biti završeni svi poslovi oko toga da li je neko ili nije ispunio uslove za viznu liberalizaciju i da će se s bezvinim režimom za zemlje zapadnog Balkana krenuti naredne godine", rekao je Radmanović.

On je dodao da nisu tačne tvrdnje nekih evropskih zvaničnika da BiH mnogo zaostaje u ispunjavanju uslova za bezvizni režim.

"Nija apsolutno tačno da mnogo zaostajemo za Srbijom i Crnom Gorom. Iskoristio sam priliku u bilateralnim razgovorima i na zajedničkom skupu da kažem da je u pitanju izvještaj Evropske komisije zaključno s 30. aprilom, kada zaista nismo imali ispunjenih svih 19 uslova", rekao je Radmanović.

On je istakao da BiH danas praktično ne ispunjava samo dva uslova za bezvizni režim sa EU.

"Jedan od njih je izdavanje biometrijskih pasoša, koji po mojim informacijama počinje već 1. jula ove godine. To praktično znači da je ostao još samo posao oko izbora nezavisnih odbora. Konkretno, BiH bi i prije isteka ove godine mogla stupiti u bezvizni režim s EU, a realno, i to samo zbog poslovične sporosti Evropske komisije, od početka naredne godine sve države zapadnog Balkana mogle bi se naći u bezviznom saobraćaju s državama Unije", rekao je Radmanović.
Predsjedavajući BiH odao je priznanje predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, što je još jednom jasno iskazao stav Srbije prema BiH.

"Tadić je bio kategoričan kad je i na jučerašnjoj plenarnoj sjednici srednjeveropskim državnicima jasno rekao da je Srbija garanat Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da mora voditi računa o BiH. Takođe je istakao da je protiv nametanja bilo kakvih rješenja za BiH sa strane, a da će Srbija uvjek prihvatiti sve ono što se dogovore tri naroda u BiH", zaključio je Radmanović.

U Novom Sadu danas se završava 16. Samit predsjednika država centralne Evrope, koji je bio posvećen prevazilaženju izazova svjetske ekonomske krize, kao i daljim putevima evropskih integracija.